CHP’li Gürer: GDO’lu yemlerin analiz raporları kamuoyuyla paylaşılsın!

CHP’li Gürer: GDO’lu yemlerin analiz raporları kamuoyuyla paylaşılsın!
20 Mart 2018 10:00

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde GDO’lu ürünlerin üretimi yasak olmasına rağmen, GDO’lu yemlerin ithalatının serbest olmasındaki çelişkiyi, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in, hayvanlarda ithal GDO’lu yem kullanımıyla ilgili kaygılarını da içeren önergesine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yanıt verdi. Bakan Fakıbaba, ithal edilen GDO’lu ürünlerin ilgili kurullar tarafından izlenip, incelendiğini söyledi.

 

 

GDO’LU YEMLERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİSİ…

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürünün tarlada üretiminin yasaklanmasına rağmen ülkemize yem olarak ithal yolu ile girişine neden izin verildiğini sordu. Son 5 yıl içinde ithal izni verilen GDO’lu yem ürün miktarının açıklanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, “Yeni ithal izni verilecek midir? Hayvan yemi olarak giren ürünler ile beslenen hayvanların helal Gıda olarak etiketlenmesi olası mıdır? Genetiği değişime uğramış yemlerden beslenen hayvanın etinden ve sütünden insan sağlığını olumsuz etkilenmeyeceği söylenebilir mi? İthal GDO’lu hayvan yeminin içeriğinin laboratuvarlarda incelenmesi olası mıdır?” şeklindeki sorulara da yanıt istedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fakıbaba, Genetiği Değiştirilmiş Ürünler (GDO) ile ilgili işlemlerin, 5977 sayılı “Biyogüvenlik Kanunu”, “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik”, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” ve diğer alt mevzuat hükümlerine göre yürütüldüğünü açıkladı.

 

 

ÜRETİM YASAK, İTHALAT SERBEST

 

 

Genetiği Değiştirilmiş ürünlere ilişkin yapılan başvurulara, 5977 sayılı Kanun çerçevesinde Bilimsel Komiteler tarafından bilimsel esaslara göre yapılan risk değerlendirmesi ve sosyo­ekonomik değerlendirme sonuçlarına göre “Biyogüvenlik Kurulu’nun” karar verdiğini anlatan Bakan Fakıbaba, “Biyogüvenlik Kurulu tarafından bugüne kadar gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen olmadığından gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş ürün ithaline izin verilmemekte olup, ayrıca Ülkemizde tüm GDO’lu ürünlerin üretimi yasaktır” dedi.

 

 

YILLIK KONTROL PLANI

 

 

Bakan Fakıkaba, konuyla ilgili açıklamasında şu bilgileri paylaştı:“Bakanlığımızca yem amaçlı olarak ithal edilen GDO ve ürünlerinin Biyogüvenlik Kanunu ve Biyogüvenlik Kurulu kararlarına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığının tespiti için yurt içinde etiket ve izlenebilirlik kontrolleri yapılmaktadır.

Ülkemizde yem amaçlı olarak ithalatı gerçekleştirilen GDO’lu ürünler, ithalat aşamasından yurt içi dolaşımında yem oluncaya kadar izlenmektedir. Yıllık kontrol planı kapsamında Ülke genelinde gerekli denetimler yapılmaktadır.

Bakanlığımızca gıda güvenirliğini sağlamak amacıyla ürün gruplarına yönelik yurt içi resmi kontroller “Yıllık Gıda Kontrol Planı” kapsamında her yıl revize edilerek Bakanlığımızca etkin bir şekilde yürütülmektedir.

Resmi kontrol sonucu olumsuzluk tespit edilmesi halinde ürünlerle ilgili olarak 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde yasal işlem uygulanmaktadır.

 

 

EFSA NE DİYOR?

 

 

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından bu güne kadar hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO’lu yemler ile beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO’lu DNA veya proteinlere rastlanmadığı ifade edilmiştir.”

 

 

GÜRER: “ETİKETE YAZILSIN”

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GDO’lu ithal yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiketlerinde “Bu ürün, GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilmiştir” ibaresinin yer alması gerektiğini söyledi. Gürer, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların GDO etkisinde kalıp kalmadığı konusunun tartışmalı olduğunu ifade ederek, “bu anlamda ülkemizde 39 değişik yem çeşidinin girişine izin verilmektedir. Bunların hayvanlar üzerinde etkisi incelenmelidir. Kimi bilim insanları bu GDOlu yemlerin yemi tüketen hayvanlara geçtiği yönünde öngörüleri vardır. Bunların sürekli takibi, izlenmesi ve toplumun bilgilendirilmesi gerekir” dedi.