CHP’li Emir’den özel halk otobüsleri için kanun teklifi!

CHP’li Emir’den özel halk otobüsleri için kanun teklifi!
22 Eylül 2018 11:04

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir; 4736 Sayılı yasa gereği 65 yaş üstü yaşlılar, gazi ve şehit yakınlarını ücretsiz olarak taşıyan özel halk otobüslerine teşvik ödenmesi için kanun teklifi verdi.

 

 

 

Teklifte; belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine, hattın yoğunluğuna göre her ay en az 1500 en fazla 3000 toplu taşıma bilet ücretini geçmeyecek kadar gelir desteği ödenmesi talep edildi.

 

Belediye toplu taşım araçları ile özel taşımacılık yapan esnafa aynı oranda teşvik adaletsizliktir

 

 

CHP’li Emir, kanun teklifinin gerekçesinde, “Yasa koyucu; ücretsiz ulaşımın devlet eliyle desteklenmesindeki usul ve esasları belirlerken, kamuya ait taşıtlar ile özel şahıslar tarafından işletilmekte olan taşıtları aynı ölçekte destekleme ücreti ödenmesini esas almıştır. Sosyal devletin gereklerini kamu ve esnafa eşit ölçüde uygulatmanın adaletsizliğe yol açtığı muhakkaktır. Bir nevi kamu hizmeti yürütmekte olan şehiriçi toplu taşıma yapan özel işletmeler ile belediyeler aynı ekonomik güce sahip değildir. Elbette kamu hizmeti gören esnafımızın da şehitlerimize, gazilerimize ve yaşlılarımıza bir vefa borcu vardır. Bu görevlerini yerine getirmekten imtina edeceklerine dair en küçük bir tereddüt bulunmamaktadır. Ancak arkasında kamunun desteği olan işletmeler ile bu güçten mahrum sıradan bir esnafın aynı yükü taşımasının sorumluluğu eşit ölçüde paylaşması anlamına gelmediği de açıktır. Bu kanun teklifi, özel taşımacılık hizmeti yürüten esnafımızın bu konudaki mağduriyetini gidermek amacıyla hazırlanmıştır.” ifadelerine yer verildi.