CHP’li Canpolat’tan İBB Başkanı Uysal’a yanıt!

CHP’li Canpolat’tan İBB Başkanı Uysal’a yanıt!
27 Kasım 2017 09:01

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’tan İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın “Ne kadar yüksek bedellerle satılmış, rantçı insanların oturduğu yer varsa, oralarda AK Parti’ye az oy çıkıyor” şeklindeki sözlerine tokat gibi yanıt geldi.

 

 

 

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Uysal’a tavsiyem; İstanbul’da rantın yüksek olduğu yerleri tespit edeceğine İBB’nin yetki ve sorumluluklarını öğrenmesi makamının hakkını verebilmesi açısından daha faydalı olur. 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre Büyükşehirlerde imar planı yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne ait. İşinize gelince her türlü yetkiyi kötüye kullanan da sizsiniz, işinize gelmeyince yetkilerinizi unutan da” dedi.

 

 

CHP’li Canpolat, BirGün gazetesinde “Post-truth Çağında Türkiye: İftiralar, itiraflar ve İstanbul’un gerçekleri” başlığıyla yayımlanan yazısında AKP iktidarının İstanbul’a hangi yöntemleri kullanarak nasıl ihanet ettiğini madde madde açıkladı.

 

 

İktidar partisi mensuplarının halktan gerçekleri gizlediğini söyleyen Canpolat “İstanbul’u şantiye olarak gören bu rantiyecilere karşı her yerde ve her şartta gerçekleri söylemek yalnızca biz siyasetçilerin değil tüm İstanbulluların görevi ve sorumluluğudur. Gerçeklerin değil de iftiraların, mesnetsiz iddiaların, duyguların pompalandığı bir siyasi anlayışın ve onun medyasının iktidar olduğu bu post-truth çağında ancak gerçekleri hep birlikte korkmadan, sinmeden söylemeye devam edersek kazanabiliriz. Yapmamız gereken tek bir şey var, o da her yerde ve her durumda doğruları söylemek. George Orwell’ın dediği gibi “Evrensel kandırmaca dünyasında, doğruyu söylemek devrimsel bir harekettir” dedi.

 

 

Canpolat, İstanbul’a hangi yöntemlerle nasıl ihanet edildiğini şöyle sıraladı:

 

 

“Belediye, hazine ya da TMSF arsalarında adrese teslim satışlar yapıyorlar ve hemen ardından bu arsalar için yüksek imar artışları sağlanıyor.
Vatandaşın sahip olduğu arsaya verilmeyen imar artışı, arsa el değiştirdikten sonra yeni sahibine (iktidar yandaşlarına) misli ile veriliyor. İmar planlarında yapılan düzenlemeler yeni bir sermaye sınıfı yaratmak için araç ve silah olarak kullanılıyor.

 
Koruma Kurullarının yetkisi ve yapısı değiştiriliyor ve İstanbul’un değerlerine aykırı imar artışları denetlenemez hale getiriliyor.

 
Yeşil alanlar önce ‘cami alanı, belediye hizmet alanı, sosyal kültürel tesis alanı’ gibi masum gerekçelerle parsele dönüştürülüyor. Sonra da bu alanlardan bazılarıyla ilgili yukarıdaki gerekçelere uygun ihtiyaç olmadığı açıklanıyor. Daha sonra ise bu alanlar ‘kaynak yaratma’ gerekçesiyle ‘akaryakıt, turizm, ticaret ya da konut’ alanına çevrilerek satılıyor.

 

 

Kent yaşamının konforu olarak nitelendirilebilecek sosyal donatı alanları (otoparklar, spor alanları, sosyal kültürel tesis alanları) ‘turizm, ticaret, konut ya da akaryakıt istasyonu’ alanına çevriliyor ve satılıyor.

 
Kamu malı statüsündeki ‘sosyal kültürel tesis’ alanları önce plan değişiklikleriyle ‘özel sosyal kültürel tesis alanı’na çevriliyor. Daha sonra da belirli vakıflara peşkeş çekiliyor.”

 

 

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat’ın BirGün gazetesinde yayımlanan yazısının tamamı: