CHP’li Bülbül: Saray’ın talimatıyla hareket eden bir yargı oluşturuldu ve mahkemelerin vereceği kararlar Saray’ın iznine bağlandı!

CHP’li Bülbül: Saray’ın talimatıyla hareket eden bir yargı oluşturuldu ve mahkemelerin vereceği kararlar Saray’ın iznine bağlandı!
1 Eylül 2020 11:39

Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yeni Adli Yılın başlaması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

 

 

“Hukuk devleti ilkesinin güçlenmesi bir yana AKP iktidarı yüzünden bu ilke gün geçtikçe yok ediliyor” diyen Bülbül, açıklamasında şunlara değindi:

 

 

“2016 yılından beri Adli Yıl Açılış törenleri Saray’da yapılıyor. Bu yıl da adres değişmedi. Saraya bağlı hale gelen yargıdan, hukuk devleti ilkesinin güçlendirilmesi ve adalet beklentileri karşılanamaz. Bugün bir yargı organının sahip olması gereken en temel ilke bağımsızlık ve tarafsızlıktır. Adil yargılanma hakkı hukuk devletinin olmazsa olmaz koşuludur. Ancak AKP, bu ilkeleri yok ettiği gibi kendi hukuksuzluğunu yarattı. İktidar tarafından anayasal temel hak ve özgürlükler yok edildiği gibi vatandaşın hakları sanki bir lütuf gibi sunuluyor. Saray’ın talimatıyla hareket eden bir yargı oluşturuldu ve mahkemelerin vereceği kararlar Saray’ın iznine bağlandı. AKP’nin kurduğu bu hukuksuzlukta, adil yargılanma hakkının gaspı bir kenara, insan onuruna yakışır şekilde yaşam hakkı yok sayılıyor.”

 

 

YARGIYA GÜVEN YOK

 

 

“Ülkemiz adalete, mahkemelere olan inancını yitirdi, güven duymuyor. Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven isimli anket çalışmasına göre, ülkemizde yargıya güvenenlerin oranı %38’de kalmıştır. Mahkemelerin tarafsız olduğunu düşünen kişi sayısı ise sadece %37,7’dur. Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre toplumun yüzde 82,1’i temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini düşünürken bu yönde görüş bildirenlerin yüzde 58’i temel hakların ‘bazen’, yüzde 42’si temel hakların ‘sık sık’ ihlal edildiğini belirtiyor. Bu nedenle hakim ve savcıların tarafsızlığını, bağımsızlığını ve teminatını sağlamak öncelikli konumuz olmalıdır.”

 

 

İKTİDAR VATANDAŞI OYALIYOR

 

 

“Bugün hak mücadelesi veren, iktidara karşı muhalif olan ve ifade özgürlüğünü kullanan binlerce gazeteci, aydın, cezaevinde. Ama iktidar yeni cezaevleri yapma derdinde. Avukatlar savunma hakkı ve adil yargılanma talepleri için mücadele ederken iktidar hedef gösterme, düşmanlaştırma peşinde. İktidar, tablo bu iken sözde yargı reformu paketleri ve insan hakları eylem planları ile vatandaşı oyalıyor. Çözüm, yargının tarafsızlığının, kuvvetler ayrılığının sağlanması ve demokratik parlamenter sisteme geçilmesiyle mümkün olabilecektir. Tek adam rejimi ve parti devletinden mutlaka ülkemiz kurtulmalıdır.

Tüm bu ihlallere rağmen, yürüttüğümüz hukuk ve adalet mücadelesine devam edeceğiz. Vatandaşın hukukunu, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını savunan, adalet için susmayan hakimlerin, savcıların, avukatların ve yargı çalışanlarının yeni adli yılını kutluyorum.