CHP’li Ağbaba: ABD’nin 1996 yılında envanter dışına çıkardığı uçaklar neden hala kullanılıyor?

CHP’li Ağbaba: ABD’nin 1996 yılında envanter dışına çıkardığı uçaklar neden hala kullanılıyor?
25 Şubat 2015 14:19

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya’da 4 pilotun şehit olduğu kazayı ve keşif uçuşunun detaylarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 
‘Keşif uçuşu’ ile ‘Şah Fırat Operasyonu’ arasında bir ilişki olduğu yönündeki iddialar süratle aydınlatılmalıdır” ifadesini kullanan Ağbaba, “ABD’nin 1996 yılında envanter dışına çıkardığı uçaklar neden hala kullanılıyor” dedi.

 

 

Veli Ağbaba’nın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle; “24.02.2015 tarihinde saat 18.07’de Malatya’da konuşlu 7’inci Ana Jet Üssünden planlı gece uçuş eğitimi için kalkan iki adet RF-4E Keşif Uçağı ile saat 19.05’te radar irtibatı kesilmiş, saat 20.45’te iki uçağın da enkazına ulaşılmıştır. Enkaza ulaşılması sonrasında ise dört pilotumuzun şehit olduğu öğrenilmiştir.

 

 

Bu çerçeveden hareketle;

 

 

Eğitim uçuşu yaptıkları ifade edilen iki uçak ile radar irtibatının kesilme sebebi nedir?

 

 

Söz konusu eğitim uçuşunun kapsamı ve amacı belli midir?

 

 

Uçakların eğitim uçuşu dışında herhangi başka bir görevi olduğu yönündeki iddialar doğru mudur? Bu uçaklar ‘Şah Fırat Operasyonu’ ardından Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehlike sebebiyle mi keşif uçuşuna çıkarılmıştır?

 

 

İki adet RF-4E keşif uçağının en son bakımları ne zaman yapılmıştır?

 

 

RF-4E keşif uçaklarından, TSK envanterinde kaç adet vardır? Kaçı fiilen görevdedir?

 

 

Amerika Birleşik Devleti Ordusu’nun 1996 yılında envanterinden çıkarmış olduğu bu uçakların halen kullanılmasının sebebi nedir?

 

 

Olayla ilgili bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?”