CHP’den İran’a ‘yolsuzluk’ çıkarması

CHP’den İran’a ‘yolsuzluk’ çıkarması
19 Aralık 2014 09:47

AKP’nin Suriye ve Ortadoğu politikasından rahatsız olan İran, rotayı CHP’ye kırdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve berberindeki heyet, İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli ile önceki akşam JW Mariot Otel’de akşam yemeğinde biraraya geldi.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine gerçekleşen yemekte ana gündem maddesi Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler oldu. Görüşmede Büyükelçi Bikdeli, Kılıçdaroğlu’nu İran’a davet ederken, Türkiye’deki ikinci buluşmanın ise İran Büyükelçiliği’nde yapılması kararlaştırıldı. Daha sonra Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet İran’a gidecek.

 

 

AKP İLE BU İŞ OLMAYACAK

 

 

Heyette yer alan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Türkiye-İran ilişkileri başta olmak üzere Ortadoğu barışı için işbirliği konusunun ağırlıklı olarak gündeme geldiğini söyledi. Ediboğlu, “Yabancıların Suriye’ye müdahale etmesinin yanlış olduğu, demokratik bir seçimin yapılması gerektiği konuşuldu. Türkiye, Suriye, Rusya İran, BM ve ABD’nin hakemliğiyle barış için adım atılması gerekiyor. İran, İslam ülkeleri arasında işbirliği sağlamak istiyor. Ortadoğu olayları göstermiştir ki artık AKP ile bu iş olmayacak. İran AKP ile işbirliği yaparak Ortadoğu-İslam coğrafyasında bir birliktelik oluşturma şansının kalmadığını görüyor” diye konuştu.

 

 

17 ARALIK HAKKINDA YORUM YAPMADI

 

 

Ediboğlu, görüşmede 17-25 Aralık operasyonları ile sonrasında yaşanan sürecin de gündeme geldiğini söyledi. REza Zarrab konusunu kendilerinin gündeme getirdiğini ancak Büyükelçi’nin bütün süreci bilmesine rağmen yorum yapmadığını kaydetti. Büyükelçi’nin gelişmeleri yakından izlediğini ifade eden Ediboğlu, CHP’nin olayın İran-Türkiye ticareti ile değil, rüşvet ve yolsuzluk boyutuyla ilgilendiğini vurguladı. İran’ın ambargoyu delmek için Türkiye ile ticari ilişki geliştirmek zorunda kaldığına dikkat çeken Ediboğlu, yolsuzluk ve rüşvet olaylarından rahatsızlıklarını büyükelçiye de ilettiklerini belirterek şöyle dedi: “İran, ambargoyu Türkiye üzerinden deliyor. Büyükelçi, iki ülke arasındaki ticaretin yasal olmayan şekilde yapılmasını İran ambargosunu delme adına olduğunu dolayısıyla Türkiye’nin kendilerine yardımcı olduğunu söylüyor. Bundan dolayı İranlıların rahatsızlıkları yok. CHP olarak ticareti eleştirmediğimizi, rahatsız olduğumuz konunun yolsuzluklar olduğunu ifade ettik.”

 

 

Kaynak: Taraf / Güler Yılmaz