CHP’de milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği netleşiyor

CHP’de milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği netleşiyor
2 Şubat 2015 07:15

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 2015’te yapılacak  genel seçimlerle ilgili yoğun bir çalışma yürütüyor.

 

H&H ÖZEL

 

CHP’nin halka sunacağı seçim programı son şeklini almaya başladı. Görevlendirilen MYK üyeleri çalışmalarının sonuna geldi. 15 Şubat 2015’te yapılacak PM toplantısında programa son şekli verilecek.

 

CHP lideri  Kılıçdaroğlu, çok geniş kapsamlı hazırlattığı programda halkın her kesimine ulaşmayı amaçlıyor.

 

CHP liderinin partiye çok yoğun aday olması nedeniyle gelen talepleri karşılayamayacağını göz önünde bulundurarak, YSK takvimi gereği 10 Şubat 2015 tarihine kadar istifa etmesi gereken aday olacak bürokratlara ön seçime girmelerini önerdiği CHP kulislerinde konuşuluyor.

 

Bu hamlesiyle  Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisinin davet edeceği bürokratların dışında diğer aday olmak isteyen bürokratların önünü kesmiş olacak.

 

Tüzük gereği milletvekili adaylarının %85‘inin hakim nezaretinde ön seçimle belirlenmesi gerekiyordu.

 

Ancak; Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın hazırlayıp, CHP PM toplantısıyla son şekli verildiği tüzük yönetmeliğinin, CHP Genel Merkezi tarafından YSK‘ya başvurularak tüzüğe uygun olup olmadığı soruldu;

 

YSK’nın CHP’ye verdiği cevapta ‘3 muhalefet şerhine karşılık 7 oyla tüzüğe aykırılık görülmediği’ CHP yönetimini rahatlattı.

 

YSK’nın kararları kesin olduğundan İzmir’de Eski PM üyesi Levent Eyipişiren ve başkaca bir çok kişi tarafından tüzük yönetmeliğine iptali için asliye hukuk mahkemelerinde açılan davalar, YSK görüşü doğrultusunda karar vermek zorunda kalacak.

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tüzük yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle elinin rahatladığı, dilediği isimleri CHP listelerinden aday yapması için hiçbir engel kalmadığı ancak; CHP tabanındaki tepkileri dindirmek için Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Hatay, Mersin gibi büyük illerde fermuar sistemi uygulacağı, yani çift rakamların genel merkez kontenjanı olarak ayrılacağı, tek rakamların örgüt denetiminde yapılacak üyelerin katılımıyla eğilim yoklaması olarak belirleneceği kesinlik kazandı.

 

2011 seçimlerinde 34 ilde yapılan ön seçimin 7 il daha eklenerek 41 ilde de tüm üyelerin katılımıyla hakim nezaretinde ön seçim yapılarak milletvekili adayları belirlenecek. Bu illerde Kemal Kılıçdaroğlu SPK gereği %5 kontenjan kullanabilecek.

 

Yukarıdaki iller dışındaki illerde chp %10‘un altında oy aldığı için tüzük gereği milletvekili adaylarını merkez yoklaması ile belirleyecek.

 

Tüm bu yöntem ve  şekillerin önümüzdeki MYK’da ele alınacağı ve 15 Şubat 2015 tarihinde yapılacak PM‘de tartışılıp karara bağlanması bekleniyor.