CHP’de kurultay heyecanı!

CHP’de kurultay heyecanı!
4 Şubat 2018 00:01

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 36. Olağan Kurultay heyecanı bugün başladı… Partililer sabahın erken saatlerinde Ankara Arena spor salonunu doldurdu.

 

 

 36. CHP olağan Kurultayı’nda Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi.

 

 

Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen seçim sonucunu açıkladı. Buna göre:

 

Kayıtlı delege sayısı: 1266

Oy kullanan delege sayısı: 1253

Geçerli oy sayısı: 1237

Geçersiz oy sayısı: 17

Kemal Kılıçdaroğlu 790 oy

Muharrem İnce:447 oy

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda oyunu kullandı.

 

CHP’nin 36’ncı Olağan Kurultayı devam ediyor. CHP Genel Başkanı adayı Muharrem İnce 4 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

chpli-ince

 

CHP’nin 36. Olağan Kurultayı’nda genel başkanlık seçimi için oy verme işlemi başladı. Görevliler tarafından 76 kabin ve 25 sandık yerleştirildi. Daha sonra bin 226 kurultay delegesi bulunan CHP’de oy verme işlemine geçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin yarışacağı seçimlerde, adaylar tüzük gereği genel başkan seçilebilmek için mevcut delegenin yarıdan bir fazlasının oyunu almaya çalışacak.

 

 

CHP Kurultayında 36. Olağan Kurultay sonuç bildirgesi yayınlandı. 17 maddelik bildirgede Kürt sorununa eşit yurttaşlık önerilirken, Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefinin altı çizildi.

 

Genel Başkan seçimi için oy kullanımı saat 21.00’da başlayacak. 23.00’da oy kullanma işlemi sona erecek.

 

 

Muharrem İnce konuşmasında delegelerin baskı altında olduğunu ve AKP’deki oyunların CHP’ye bulaştığını ifade etti. 1972 yılında CHP kurultayında Bülent Ecevit’in yaptığı, “Ya özgür iradeli kurultay delegeleri olacaksınız ya da kapıkulu olacaksınız” şeklindeki sözlerini hatırlattı. Muharrem İnce, “Adalet Kurultayı diyorsunuz bana müzik çalmıyorsunuz” dedi.

 

 

Divan Başkanı’nın “Sayın İnce bu sonucu kabul etmiyorum diyor. Bu bir çekilme midir? Beyan etsin burada…” dedi. Salonda gerginlik tırmandı. Divan Başkanı sonrasında “CHP’nin iki genel başkan adayı vardır. Seçime de iki genel başkan adayıyla gidecektir” ifadelerini kullandı.

Divan Başkanı 48 delegenin imzasının mükerrer olduğunu söyledi ve Muharrem İnce’nin imza sayısının 115 olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu’nun dilekçesini okuyan Divan Başkanı, Kılıçdaroğlu’nun mükerrer olan 48 delegenin imzasını istemediğini söyledi. Bunun üzerine Muharrem İnce kürsüye geldi ve “Ben Kılıçdaroğlu’nun lütfunu istemiyorum” dedi. Salonda gergin anlar yaşandı

Kurultay söz alan delegelerin konuşmalarıyla devam ediyor…

 

Muharrem İnce delegelere mesaj gönderdi:

 

imza1

 imza2

Muharrem İnce’nin adaylık dilekçesinde imzası bulunan delegelerden 49’unun mükerrer imza olduğu iddia edildi.

 

 

İddialar üzerine Muharrem İnce:” Telaşlarını anlıyorum. Algı operasyonu yapıyorlar. Baskı oyu varsa onlar Genel Merkez’e aittir. Benim kimsenin lütfuna ihtiyacım yok. Yürekleri yetiyorsa delegeye sorsunlar. Kraldan çok kralcılar. Medya bunların algı operasyonuna alet olmasın. Ben gayet rahatım. Hiç merak etmeyin. 700 civarında oyla genel başkan olacağım.”  açıklamasını yaptı.

 

 

Muharrem İnce konuşmasını bitirdi.

 

1 2 3 4

 

ljkashda

Kılıçdaroğlu Muharrem İnce’nin konuşmasını dinliyor. Muharrem İnce konuşma yaparken CHP Konya Gençlik kolları “Finaller büte, umut sana bağlı” pankartı açtı

 

CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce kürsüye çıktı. İnce’de Kılıçdaroğlu gibi Deniz Baykal’a selamla başladı.

 

kas ölakhsda

 

 

Divan’a Kılıçdaroğlu ve İnce yeterli imzayla adaylık başvurusunu yaptı. Bu durumda Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Enimagaoğlu aday olamıyor.

 

Divan, YDK ve PM için adaylık başvurularını 16.30’a kadar yapması çağrısı yaptı.

 

MYK üyesi Haluk Koç, mali konuda bir konuşma yapıyor.

 

 

Önerge olmaması üzerine tüzük gereği Divan Kurulu, PM seçiminin çarşaf listeyle olacağını ilan etti.

 

 

Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen duyuru yaparak, “PM için önerge getirirseniz getirmeyin. Şu anda PM seçimi yapmıyoruz” dedi. Genel Başkan adaylarının Divan’a imza vermesi gerekiyor. Ancak partililer PM adaylık başvurusuna başladıkları için yoğunluk yaşanıyor.

 

 

Önerge oybirliğiyle kabul edildi. Meclis grubu, PM ve illerden temsilcilerle Sonuç Bildirgesi Komisyonu oluşturuldu. Kurultay divan başkanı, başkan adaylarının yeterli imzayı bularak başvurması için yarım saat süre verdi. Kemal Kılıçdaroğlu salondan ayrıldı.

 

 

Kılıçdaroğlu konuşmasını bitirdikten sonra kurultay komisyonlarının oluşturulmasına geçildi gündem sırasına göre. Sonuç bildirgesi komisyonu için önerge okutuldu, oylamaya sunulacak. Salonda “Başkan İnce” tezahüratları..

 

 

Salonda Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP istanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun isminin yazılı olduğu boş koltuk dikkat çekti.

 

dasdasd

 

Daha önce kısa bir açış konuşması yapan Kılıçdaroğlu, bu kez yeniden genel başkanlık için adaylık konuşmasını yapıyor

 

Kurultayın başkanlık divanına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen seçildi. Divan Başkanı seçilen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP’nin “müdafa-i Hukuk hareketi ile başladığını” söyledi. CHP’nin Türkiye siyasi tarihinde iktidarda ya da muhalefette olduğunda sürekli demokrasi için çalıştığına vurgu yapan Büyükerşen, “Demokrasimiz, süreklilik gösteren OHAL uygulamaları nedeniyle askıya alınmış, Anayasa’ya aykırı uygulamalar ile devlet çarkının işleyişi ve hukuk sistemimiz tartışmalı hale gelmiş, her konuda hak, hukuk ve adalet mumla aranır olmuştur” dedi.

 

Türkiye’nin bu dönemde “Osmanlı’nın meşrutiyet döneminde bile olmayan” tek adam rejimini oturtma hevesinde olan iktidara yüklenen Büyükerşen, “Aziz Atatürk’ün dediği gibi ‘cumhuriyeti kuran Türkiye halkına, Türk milleti denir’. Ve işte bizler o milletiz. Yoksa bazılarının tanımlamaya çalıştığı gibi milletimizi cemaat, ümmet, tarikat ve etnik kökenler gibi sıfatlarla sınıflandırmaya kalkmak, gerçekte millet bütünlüğünü bozan ve devleti çöküşe götürecek olan bir bölücülüktür” dedi.

 

Davetlilerin olduğu locaları komple kaplayan dev pankart tepki toplayınca kaldırıldı.

yeniden(3)

 

 

Kurultay’ın Divan Başkanlığı’na oy birliği ile CHP’li Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen seçildi.

 

divan(1)

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. Saygı duruşunda duruldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kurultay salonunda Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce yan yana oturdu.

 

index
CHP’nin 36. Olağan Kurultayı, yurtdışında tedavi görmekte olan, CHP’nin bir önceki Genel Başkanı Deniz Baykal’a şifa dilekleri ile başladı.
Kurultayın ilk dakikalarında, genel başkan adayları yerlerini aldıktan hemen sonra ise, Adalet Yürüyüşünü anlatan “adalet filmi” izlendi.

 

 

Filmde Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmalardan alıntılar ve Adalet Yürüyüşü ile İstanbul Maltepe’de yapılan adalet mitinginden görüntüler paylaşıldı. Kılıçdaroğlu kendi sesinden Adalet yürüyüşünün neden yapıldığını anlattı. “Adaleti korumak, benim kadar sizin de göreviniz” mesajı verdi.
yanyana-oturdulanr

 

fot-4(128) fot-5(93)

 

Eski genel başkanlara salonda yer ayrılmadığı görüldü. Hikmet Çetin davetliler arasında zor yer buldu. Murat Karayalçın tepki gösterdi ve gitti.

 

fot-3(179)

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da İnce’den yaklaşık 20 dakika sonra salona girdi. Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte partilileri selamladı.

 

 

Genel Başkan aday adayı Muharrem İnce de salona geldi.

muarrem-ince

 

Mustafa Kemalin askerleriyiz sloganı Muharrem İnce’yi destekleyen tribünlerden geliyor. Her boşlukta sık sık slogan atıyorlar.

Saat 10.00 itibarıyla Arena dolu, tribünler ve delegeler yerini aldı. Salon dışında çok yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Genel başkan adaylarının saat 12.00′ ye doğru salona gelmesi bekleniyor.
Genel başkan adaylarından CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin kurultayda ilk mesajını paylaştı. Twitter’dan ailesiyle fotoğraf paylaşan İnce, “Günaydın Biz hazırız Siz büyük bir değişime hazır mısınız?” ifadelerini paylaştı.

 

Salonda ilk gerginlik ise bir grubun “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atmasıyla yaşandı. Sloganın atılmasının ardından salonda son ses müzik açıldı.

 

 

Daha önceki kurultay düzenlerinin aksine bu kez delegeler tribünde örgütle beraber oturmadı, salonda ortada bir karenin içinde delegeler. Etrafa çekilen kırmızı platform üzerinden ise Kemal Kılıçdaroğlu salonu selamlayacak.

 

 

WhatsApp Image 2018-02-03 at 09_48_12 (1)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında, Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adaylığını açıklayan isimler. Aday adayları, delegelerin yüzde 10’unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler.

CHP liderinin 7’nci kurultayında ilk gün genel başkan seçimi yapılacak, yarın ise Parti Meclisi ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

2
AKP GİTMİYOR

Ana teması, “adalet ve cesaret” olarak belirlenen kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de bulunuyor.

Ancak diğer partiler kurultaya temsilci gönderirken AKP, CHP Kurultayı’na Temsilci göndermeme kararı aldığı öğrenildi.

SALONA HANGİ PANKARTLAR ASILDI

Yaklaşık 600 polisin görev aldığı kurultay alanında özel güvenlik görevlileri ve partililer de güvenlik amacıyla görev aldı. Spor salonuna çıkan yollar araç trafiğine kapatılırken, salonun çevresinde bomba arama köpekleriyle arama yapıldı.

Partililere Türk Bayrağı ve parti flamaları dağıtıldı. Salonda “Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz”, “Barışı birlikte inşa edeceğiz”, “Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz”, “Yine yeniden cumhuriyet”, “Tutuklu gazetecilere özgürlük”, “Hak, hukuk, adalet için CHP” afişleri yer aldı.

Tutuklu CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun fotoğrafının yanında yer alan “Bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte” afişi de dikkat çekti.

Salonda Mustafa Kemal Atatürk ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafları asıldı.

İşte kurultay salonu ve çevresinde yaşananlar:

a

b

c

d

e

Öte yandan Arena Kapalı Spor Salonu’nun dışına asılan afişlerde Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılan yer, partililerden tepki çekti:

 

11

pm-1