CHP YSK Temsilcisi Yakupoğlu: YSK’nın fabrika ayarlarına dönmesi şart!

CHP YSK Temsilcisi Yakupoğlu: YSK’nın fabrika ayarlarına dönmesi şart!
14 Haziran 2019 09:08

YSK’nın önce 31 Mart İstanbul seçimini iptal etmesi ardından aldğı kararlar tartışılmaya devam ediyor.

 

 

 

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, yaptığı açıklamada yeni bir genel seçimin yapılamayacağını tüm karar ve genelgelerin hiçe sayıldığını vurguladı.

 

Yakupoğlu açıklamasında şunları kaydetti:

 

 

Yüksek Seçim Kurulu ‘nun, 6 Mayısta icat ettiği seçim iptal kararı ve bu kararı adeta hukuki ve meşru imiş gibi gösterme telaşıyla aldığı ve almaya devam ettiği kararlarla; artık yeni bir genel seçim yapılamaz. Çünkü tüm kurallar, tüm ezberler, tüm yaşanmışlıklar, tüm kazanımlar, tüm kararlar ve genelgeler hiçe sayıldı. 1950 yılından 16 Nisan 2017 tarihine kadar gerçekleşmiş olan YSK ‘nın fabrika ayarlarına dönülmesi şarttır. Aksi takdirde bugün olduğu gibi hızla geri gitmeye devam ederiz. Zira kuralın ötesine geçerseniz, nerede duracağınızı bilemezsiniz.

 
Çok komik olan ise bunlara yol açan ve Ülkemizi bu duruma düşüren AK Parti ‘nin, oyların yeniden sayılmasını CHP engelledi diyebilmesi.Bu süreci YSK’da an be an yaşayan kişi olarak böylesine gerçeklerden uzak ve YSK ‘nın kararlarını, hemen 31 Mart seçimden sonra en sert ifadelerle eleştiren, ismini yazamayan ve imzasını bile atamayan ancak adına akademisyen dedikleri bir kişinin hukuki görüşünü dahi destek olsun diye itiraz dilekçeleri ekinde YSK’ya sunan AK Parti ,seçimi kaybedince ve yaptıkları itirazların tamamı reddedilince; oyların yeniden sayılmasını istedi. Oysa biz de 2014 yılında Ankara’da 30.000 oyla kaybetmiş ve 125.000 geçersiz oy olmasına rağmen, geçersiz oyları dahi saydıramamıştık. Çünkü YSK, sandık başında bir şikayet veya itirazın yoksa yeniden sayım yapılmaz, seçim bir disiplin işidir, her isteyenin bir şey olmuşmuş mu bir bakalım gibi delilsiz iddiasıyla yeniden sayım yapılamaz demiş ve mazbatayı İ. Melih Gökçek’e vermişti.

 
31 Marttan sonra AK Parti ‘nin hiç bir delile, sandık başında yapılmış bir şikayet veya itiraza dayanmayan yeniden sayım talepleri, tüm sandıklardaki geçersiz oylar ve 6 ilçedeki geçerli oylar yönünden kabul edilmiş ve sayımlar yapılmıştır.
Sonuçta sadece geçersiz oyların sayıldığı sandıklarda “ampule bas” ve çift oy pusulası sebebiyle geçersiz sayılmış oyların, geçerli sayılmaları ile AK Parti lehine bir artış olmuştur. Ancak yeniden sayılan yani geçerli oyların sayıldığı sandıklarda sonuç değişmemiştir.

 
AK Parti sandıkların yeniden sayılmasını bir kez daha istemiş ve 22 ilçede oy sayım döküm cetvellerine itiraz etmiştir. YSK, itiraz edilen oy sayım cetvelleri ile sandık sonuç tutanaklarını tek tek karşılaştırdı ve SONDAJ DEĞİL uyumsuzluk tespit ettiği 57 sandığın yeniden sayılmasına karar verdi. YSK, 8 Nisan 2019 tarihinde AK Parti’nin usulsüzlükler var dediği oy sayım döküm cetvellerinin eksikliğini inceledi ve sadece 57 sandık tespit ederek yeniden sayım yaptırdı. Ayrıca delil ve Kanuna uygun bir talep olmadığından yeniden sayım talebini reddetti. Ama sonuç değişmedi. Üstelik sayın İmamoğlu ‘nun oyu 13 arttı. YSK’nın seçimin iptal kararı veren 7 üyesi, gerekçesiz karara gerekçe yaratabilmek için kararın yazımında 108 oy sayım döküm cetveli daha eklediler. Bu konu hakkında YSK üyesi sayın Yunus Aykın’ın muhalefet şerhine ve sayın Deniz Zeyrek’in kesişen kümeler konulu yazısına atıf yapıyorum.

 
AK Parti’nin iddia ettiği gibi her seçimden sonra oyların tekrar sayılması, bugüne kadar yaşanmadı. Böyle olursa seçim yapılamaz. Zira sonucu beğenmeyenler için sürekli yeniden sayım yapılır. Bugün ise bunu CHP’nin engellediğini söylemenin, ciddiyet ve akıldan malül olduğu izahtan varestedir.

 
Kaldı ki; yeniden sayım yapılsaydı sonuç yine değişmeyecekti ve AK Parti yine aynı itirazı yapacaktı ve YSK yine aynı 1/4 seçim iptal kararını verecekti.

 
Sandık, sandık ve dahi sandık.
Her şey çok güzel olacak.