CHP: Oruç Reis’in Antalya’ya geri dönmesi tavizdir

CHP: Oruç Reis’in Antalya’ya geri dönmesi tavizdir
14 Eylül 2020 09:51

Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ara vererek Antalya’ya geri dönmesine ilişkin açıklama yapan CHP, söz konusu adımı ‘taviz’ olarak nitelendirdi. Enerji Bakanlığı’ndan ise “Oruç Reis, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından görevine devam edecek” açıklaması geldi.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Oruç Reis araştırma gemisinin Antalya’ya geri dönmesini “taviz” olarak değerlendiren bir açıklama yayımladı.

Pazar günü Doğu Akdeniz gerilimine dair yaşanan gelişmeler üzerine toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan kurulun açıklamasında, “TBMM’nin siyasetin güç odağı olmaktan çıkarılması, dış politikada Türkiye’yi haklı davalarında yalnızlaştırmış ve taviz verir konuma düşürmüştür” denildi.

Açıklamada, “Bir ‘Devlet Politikası’ olması gereken Dış Politika, öncelikle iç politikaya malzeme edilmiş, Dışişleri Bakanlığı ve bürokrasisi de devre dışı bırakılarak, tek bir kişinin aldığı kararlar ile yönetilir hale getirilmiştir” ifadesi de kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kıbrıs ziyaretine de değinildi: “Mike Pompeo’nun, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir mutabakat imzalamış olması, bölgedeki gerginliği daha da arttırarak, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü daha da zorlaştıracaktır.”