‘CHP Kurultayı’nda 2. gün!

‘CHP Kurultayı’nda 2. gün!
5 Şubat 2018 00:32

CHP Kurultayı’nın ikinci günü olan bugün, CHP’nin en yetkili organı olan ve cumhurbaşkanı adayından, milletvekili ve belediye başkanı adaylarına kadar 2019’da yapılacak 3 seçim için tüm adayları belirleme yetkisine sahip Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.

 

 

Tüzük gereği 60 üyeli PM’nin 8 üyesi, genel başkanın belirlediği Bilim Yönetim Kültür Platformu kontenjanından belirlendiği için aslında 52 isim için seçim yapılacak.

 

 

Kurultayın ikinci gününde yaşananlar:

 

Tarafların bariyer konusunda uzlaşamaması üzerine Çankaya İlçe Seçim Kurulu Başkanı çağrıldı. Bariyerlerin kaldırılmasına karar verilmesinin ardından oylar sayılmaya başlandı.

 

Oyların sayımına geçilirken, sandıklarla izlemek isteyen partililer arasında bariyer çekilmesi de tartışmalara neden oldu. Muharrem İnce’yi destekleyen milletvekilleri, delegeler ve çok sayıda partili sayımın şeffaf olması gerektiğini ifade ederken tartışma büyüdü.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent tezcan sandıkların olduğu yere geldi. Partililer, Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ü kastederek, “Bingöl istifa” diye bağırdı.

 

Kurultayda oy verme işleminin sonunda sayımı yapacak isimlerin Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün ekibinin olduğu iddiası tartışma yarattı.

 

Kurultay’da oy verme işleminin sonuna doğru gelinirken, dağıtılan kumanyalardan yaşanan zehirlenme vakaları kurultay salonunda en çok konuşulan konu oldu. Oy verme işleminin sonunda ise sayımı yapacak isimlerin parti yönetimine yakın olduğu iddiası tartışma yarattı.

 

 

Delegeler  oy kullanmaya başladı.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 18_52_07

 

Oy pusulalarının imza ve mühür işlemleri tamamlanmak üzere… Divan kurulundan “Birazdan oylamaya geçilecek” anonsu yapıldı.

 

Salonda ilginç bir an yaşandı. CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’e uçak yapıp tribünden attılar. Kağıdın üzerinde ise, “Tekin Bingöl, bu örgütün yakasından düş. Gürsel Tekin’i istiyoruz” ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 17_56_14(1)

 

Muharrem İnce salona geldi.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 17_50_20(1)

 Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olmayacağı için adaylık başvurusu yapmayan ya da adaylığını geri çeken CHP kurmayları, kulislerde ve kurultay salonunda dikkat çekmeye devam ediyor. Adaylıktan çekilenler veya başvuru yapmayanlar, salonda konuşulurken, bu anlarda ilginç diyaloglara da rastlanıldı.

Aday olmayan isimlerden olan Gürsel Tekin, ekibiyle beraber basın kısmında otururken, CHP’li Hurşit Güneş, Tekin’e takıldı. Güneş’in, “Sana oy isteyecektim ama aday değilmişsin” diye gülerek Tekin’le diyaloğa girdi.

 

İddiaya göre salonda Kılıçdaroğlu taraftarları aday tanıtımı yaparken, Muharrem İnce taraftarlarına, “delege olmayan giremez” diye engel olunuyor.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 17_01_41

 PM adayları salon içinde olduğu gibi, dışında da çalışmalarını sürdürüyor. Adaylar, oluşturdukları stantlarda delegelere dönük çalışmalarını sürdürüyor.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 16_20_51(1)

Kesinleşen sonuçlara göre PM’ye 488, YDK’ye 108, BYKP’de ise 12 aday bulunuyor.

Böylece kurultayda PM ve YDK için 596 kişi aday oldu. Kurultayda, kayıtlı bin 266 delege, 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK üyelikleri için oy kullanacak.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 15_12_17(1)

Adayların çalışmaları sürüyor. Dövizler hazırlanmaya devam ediyor. Hazırlanan dövizler salonda gezdiriliyor…

Adayların broşür ve bildirileri salonda yerlerde dolaşıyor.

borsur1 brosur2 brosur3

 

15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK)’na 108 kişi aday oldu.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 14_46_38

 

Kurultay’da şu anda 488 PM adayı bulunuyor. CHP Genel Başkan Yardımcılarından Yasemin Öney Cankurtaran hariç, tüm MYK üyeleri aday listesinde yer alıyor. Yasemin Öney Cankurtaran ise adaylığını çeken isimlerden…
Cankurtaran, 575 PM adayı arasında yer alıyordu. 1 saatlik itiraz ve geri çekilme sürecinden sonra artık aday listesinde yok..

 

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, adaylığını geri çekti..

 

İddialara göre, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer vermediği Genel Başkan Yardımcılarının adaylığını çektirdiği söyleniyor. Kılıçdaroğlu’nun, kendi listesinin deldirmek istemediği iddia edildi. Yine bir başka iddiaya göre, Kılıçdaroğlu’nun bu söyleminden sonra bazı isimler adaylığını çekti

 

Salonda şu anda PM adayı listesi okunuyor…

 

WhatsApp Image 2018-02-04 at 14_14_59

 

Salonda ve çevresinde PM ve YDK adaylarının yoğun propaganda çalışmaları ise sürüyor. Listeler matbaadayken, kulislerde konuşulanlar, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin büyük ölçüde değişeceği yönünde.  Önceki gün ortaya çıkan tablodan sonra kulislere yansıyan en önemli notun bu olduğu konuşuluyor.

 

Listeler matbaadan geldi. Divan değişmeyecek olan aday listesini, numaraları ile birlikte okumaya başlıyor.

 

Divan, PM ve YDK listelerini okurken, itirazlar da değerlendirildi. Süreç tamamlanırken, listeler de basım için matbaaya gitti.

 

536 PM adayı için Divan kura çekerek numara verecek, numaraların belli olmasının ardından oylama başlayacak…

 

Mevcut BYKP listesinde; Prof. Dr. Caner Yenidünya, Prof. Dr. Özkan Yıldız, Dr. Ayşe Eser Danışoğlu, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Prof. Dr. İştar Gözaydın Savaşır, Prof. Dr. Lale Karabıyık, Doç. Dr. Alper Keten, Prof. Dr. Gaye Usluer bulunuyordu.

Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği 12 kişilik aday listesinde ise; Lale Karabıyık, Ayşe Eser Danışoğlu ve Ali Rıza Erbay aynı şekilde korunurken, geri kalan isimlerin değiştiği görüldü.

 

Divan Kurulu salonda bir anons yaptı. Divan tarafından yapılan anons şu şekilde:

 

“Kabinlerdeki yazıların silinebilmesi için dışarıdan tiner getirdik. kabinlerin etrafından uzaklaşın, tinerden etkilenmeyin ve arkadaşlara yardımcı olun”

 

Odatv’nin edindiği bilgilere göre, Prof. Burhan Şenatalar, Dr. Ayşe Danişoğlu ve Onur Akın, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP)’ndan PM adayı oldular.

Kılıçdaroğlu’nun seçtiği 12 kişi arasından, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeleri içinden kurultayca seçilecek 8 kişi PM Üyesi olacak.

İşte o aday listesi:

bilimliste

 

WhatsApp Image 2018-02-04 at 12_35_44(1)

 

Divan Kurulu, 1 saatlik süre verdi. Böylece, saat 13.00’e kadar adaylıktan çekilme ve itiraz dilekçeleri verilebilecek. Sonrasında ise oylamaya geçilecek.

 

 

Resmi olmayan bilgilere göre, çekilmelerden sonra 575 PM adayı, 103 YDK adayı bulunuyor…

 

 

Tüm kabinlere adayların adları yazılmış durumda. Ayrıca kabinlere adayların broşürlerleri de koyulurken, Divan, bu konuda partililere uyarı yaptı.

 

PM adaylarının isimleri salonda büyük ekrandan yansıtılıyor.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 11_33_32(1) WhatsApp Image 2018-02-04 at 11_33_32

Divan Kurulu, PM’ye başvuru yapanların adlarını okudu. İtiraz ve çekilmeler için birazdan müracaatlar başlayacak. Daha sonra ise anahtar listelerin çıkması bekleniyor.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 11_26_27

 

Ankara Spor Salonu’nun dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı. TOMA da hazır bekletiliyor.

WhatsApp Image 2018-02-04 at 11_24_47(1) WhatsApp Image 2018-02-04 at 11_24_47

 

Salona gelen partililerin bir kısmı “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganları atıyor.

 

Salonda, Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu için de bir sandalye ayrıldığı görüldü.

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün gece partinin il başkanlarını arayıp, anahtar listenin delinmemesini talep ettiği öğrenildi. Odatv’nin edindiği bilgiye göre; Kılıçdaroğlu il başkanlarına “Listemdeki isimlerle çalışmayı istiyorum” dedi.

 

PM adayları sabahın erken saatlerinde Ankara Arena Spor Salonu’na gelmeye başladı.

 

 

Ankara Spor Salonunda düzenlenen kurultayın son gününde, kayıtlı bin 226 delege, 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK üyelikleri için oy kullanacak.

Delegeler, bugün bütün adayların, kurayla belirlenen harften başlayarak soyadına göre sıralanmış çarşaf listeyle seçimlere gidecek. Başkanlık Kurulunca bastırılacak liste, ilçe seçim kurulu başkanlığınca mühürlenerek oy pusulasına dönüştürülecek.

 

 

Pusulaların ulaşmasının ardından delegeler, bu pusulada seçilecek üye sayısı kadar adaya, adının hizasına işaret koyarak oy verecek. Adayların aldıkları oy sayısına göre sıralama yapılarak asıl ve yedek üyeler belirlenecek.

PM’nin 8 asıl üyesi ise Bilim Yönetim ve Kültür platformu üyeleri içinden Genel Başkan’ın önereceği 12 kişi arasından seçilecek. Bu adayların oy pusulaları ayrı hazırlanacak. Delege, önce bu üyelikler için oy kullanacak. Bu organlarda her iki cinsiyetten en az yüzde 33 oranında üye bulunacak.

 

1 2 3 4