Cemevleri ibadethane olarak kabul edilecek

Cemevleri ibadethane olarak kabul edilecek
31 Ocak 2015 10:53

CHP, 230 belediyesinde cemevlerini ibadethane olarak kabul edeceğini açıkladı. ABF Başkanı Fevzi Gümüş: Yıllardır mücadele ettiğimiz bir konuda alınan bu kararı olumlu karşılıyoruz.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 230 belediyesinde, meclislerde alınacak kararlarla cemevleri ibadethane olarak kabul edilecek ve tüm masrafları belediye tarafından karşılanacak. CHP’li belediyelerin olmadığı yerlerde ise meclis üyeleri teklif yapacak. TBMM’de düzenlediği basın toplantısı ile kararı duyuran CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP’li belediyelerin şubat ayında yapılacak ilk meclis toplantılarında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Fevzi Gümüş, ‘’AKP’nin inkarcı yaklaşıma karşı alınan bu karar mücadelemize işlevsellik kazandıracaktır’’ dedi.

 

MÜCADELEMİZİ HIZLANDIRACAK

 

Alevi örgütleri olarak CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini ve alınan karara ilişkin taleplerini ilettiklerini belirten ABF Başkanı Fevzi Gümüş, taleplerinin CHP tarafından olumlu yanıt bulmasının sevindirici olduğunu belirtti. Gümüş, ‘’Alevi yurttaşlarımız tarafından olumlu karşılanacak bir karardır. Bugüne kadar Cemevleri belediyeden destek görüyordu. Fakat bugünden sonra bu desteğin belediye meclisi kararıyla ve hukuksal bir hüviyet içerisinde olmasından dolayı Alevilerin belediyelere karşı hizmet alımı anlamında olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Cami, kilise ve sinagogların belediyeler tarafından karşılanan bakım, onarım, temizlik gibi ihtiyaçlarından artık Cemevleri de, bu kapsamda yararlanabilecek. CHP’nin aldığı karar, sürdürdüğümüz fiili mücadelemizi hızlandıran bir görev üstlenecek’’ diye konuştu.

 

AKP’NİN İNKARCI FITRATI

 

AKP’nin diğer konularda olduğu gibi ‘Alevi açılımı’nda da inkarcı bir tutum izlediğini vurgulayan Gümüş, ‘’Alevilik gibi toplumun önemli bir inancını oluşturan kesime karşı zaten AKP’nin reddiyeci ve inkarcı bir fıtratı olduğu için bugüne karşı olumlu bir tavır takınmadı. Biz bu reddiyeci ve inkarcı yaklaşıma karşı CHP’li belediyelerin almış olduğu bu kararın mücadelemize daha fazla işlev kazandıracağını düşünüyoruz’’ dedi.

 

ÇARPIK LAİKLİK DERİNLEŞİYOR

 

Türkiye’deki laikliğin çarpıklaştığını ve bu çarpıklığın AKP ile daha da derinleştiğini ifade eden Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Aleviler sistem tarafından ayrımcılık politikasına dönüştürülmüş durumda. Biz yıllardır buna karşı mücadele ediyoruz. CHP’li belediyelerde Cemevlerinin ibadet merkezi olarak kabul edilmesi ve yasal eşitlikten yararlanacak olması bunun sonucudur. Alevilerin başta Cemevi olmak üzere talepleri ötelenecek, soy sayılacak ya da görmezden gelinecek sorunlar değil. Bunların hayata geçirilmesi için siyasilerin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor.’’

 

 

Kaynak: Rabia Yılmaz / Birgün