Bir kadın ressam rekoru

Bir kadın ressam rekoru
23 Kasım 2014 09:04

ABD’li sanatçı Georgia O’Keeffe’nin çiçekli tablosu, açık arttırmada bir dünya rekoruna imza attı.

 

 

Amerikan modern sanatının öncüsü olarak gösterilen O’Keeffe’nin 44 milyon dolara alıcı bulan tablosu, bir müzayedede en yüksek fiyata satılan kadın sanatçı eseri olarak olarak tarihe geçti. Önceki gün New Yok’ta yapılan açık arttırmada, 1986 yılında hayata veda eden O’Keeffe’nin tablosu için, “Sanat tarihinin ve popüler kültürün, en bilinen objelerinden biri” denildi.

 

 

GEORGIA O’KEEFFE KİMDİR?

 

 

Kariyerinin başında, Avrupa resim anlayışını benimseyen kısa bir süre sonra, Uzakdoğu sanatına yönelen O’Keeffe daha sonra birçok okulda sanat dersleri verdi. Yaşamının dönüm noktalarından biri, fotoğraf sanatının diğer sanat dalları ile birlikte kabul görmesine önayak olan fotoğrafçı Alfred Stieglitz ile tanışmasıyla gerçekleşti. Bu tanışıklık sekiz yıl sonra evlilikle sonuçlanırken, Stieglitz’in en önemli portre dizilerinden biri O’Keeffe’nin fotoğrafları oldu.

 

 

GÖZLERİ BOZULDU, KARAKALEM YAPTI

 

 

İlk sanat eserleri “taklitçi” olarak nitelendirilen, O’Keeffe kısa sürede kendi uslüp ve tarzını oluşturarak, sanat dünyasının en saygın çevrelerinin dikkatini çekmeyi başardı. En önemli yapıtlarını 1920-1940 arasında yapan sanatçı, yaşamını sürdürdüğü New Mexico’nun doğasını sık sık eserlerine yansıttı. 1972’de, gözleriyle ilgili bir sağlık problemi yaşayan O’Keeffe, yağlıboya resmi bırakıp, 1984’e kadar karakalem çizmeye başladı. 1976’da, kendi sanatını anlattığı bir kitap kaleme aldı ve bir yıl sonra yaşam hikâyesi beyazperdeye aktarıldı. ABD Başkanı Gerald F. Ford tarafından, “Beyaz Saray Özgürlük Nişanı”na ve Ulusal Sanat Madolyonu’na layık görülen O’Keeffe, 1986’da 98 yaşında hayata gözlerini yumdu.