Aracınıza En Uygun Lastik Seçme Rehberi

Aracınıza En Uygun Lastik Seçme Rehberi
26 Ağustos 2020 12:28

Lastik nedir?

 

Lastik, kauçuktan imal edilen, havayı basınçla sıkıştırarak içinde tutabilecek şekilde tasarlanmış, janta monte edilerek aracın zemin ile temasını sağlayan aracın en önemli parçalarından biridir.

Lastiğin dış kısmında bulunan şeritlere sırt deseni denmektedir. Markadan mevsime kadar geniş ölçüde değişkenlik göstermektedir. Jantın takıldığı, lastiğin yandan görünen kısmına yanak denir. Lastiğin omuz kısmı aracın virajlarda yanal kuvvetini dengelemeye yardımcı olmaktadır. Topuk kısmı lastikle jantın birbirine oturmasını sağlayan parçadır. Karkas ise lastiğin dış çeperinin altında kalan katmandır. Basınçlı havayı tutma ve darbeleri emme özelliğine sahiptir. Yumuşak yapısı ile yuvarlanma direncini ayarlayarak güvenli ve konforlu sürüş imkânı tanımaktadır.

 

Mevsimine Göre Lastikler

 

  • Yaz Lastikleri: 7 °C üzeri sıcaklıklarda yol tutuşu, ıslak ve kuru zeminde fren performansı vadeden lastik Optimize edilmiş sırt deseni sayesinde suda kızaklamayı minimuma indirirken yola tutunmayı artırır. Kullanılan kauçuk malzeme ile sıcak havalarda sürtünmeden oluşan deformelerin önüne geçilmektedir. Bu lastikler harici gürültü ve yakıt verimliliği konusunda daha ileri teknolojiye sahiptir.
  • Kış Lastikleri: Kış mevsimi şartlarına uygun olarak tasarlanan lastik türüdür. Kış lastikleri hem kuru hem ıslak zeminde kış koşullarına dayanıklı olarak geliştirilmiştir. 7°C derecenin altındaki hava sıcaklıklarında ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde gelişmiş direksiyon hakimiyeti, yol tutuşu ve daha kısa fren performansı vadeder. Derin diş yapısı ile suyu ve karı çabuk tahliye ederek kızaklamaya engel olur.
  • Dört Mevsim Lastikler: Kış lastiğine gerek olmayan kış koşulları ve bahar ayları için dört mevsim lastikler uygundur. Ilıman iklimin hâkim olduğu bölgelerde tercih edilebilir. 4 Mevsim lastikler orta derecede sırt derinliğine sahiptir fren ve virajlarda ortalama bir performans sergilemektedir.

 

Araç Tipine Göre Lastikler

Binek, Hafif Ticari, Arazi, Ağır Vasıta olarak dörde ayrılmaktadır.

 

Ebatlarına Göre Lastikler

Aracınız için doğru ebadı Taban Genişliği, Kesit Oranı, Jant Çapı, Hız ve Yük Endeksine bakarak seçmeniz gerekmektedir.

 

Markalarına göre lastikler

 

  • Premium Sınıf: Bridgestone, Pirelli, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Hankook
  • Orta Sınıf: Nokian, Yokohoma, Kumho, Falken, Barum, Nexen, BF Goodrich
  • Ekonomik Sınıf: Lassa, Petlas, Starmaxx, Sava, Debica, Kormoran, Riken, Sunny

 

Lastik Üzerindeki İşaretler Ne Anlama Gelmektedir?

resim1

 

 

225/50 R17 98 H M+S

225 mm olarak belirtilen değer lastik taban genişliğidir, 50 ise yanak yüksekliğinin taban genişliğine oranının % cinsinden ölçüsüdür. R Radyal (dairesel) anlamına gelir, 17 ise lastik jantının inç ölçüsüdür. 98 yük endeksi H ise hız endeksidir. Yük endeksi 98 olan lastiklerin her biri 750 kg ağırlık taşıyabilmektedir. Hız endeksi H olan lastikler ise 210 km/s hıza kadar dayanıklıdır. M+S Mud+Snow (çamur ve kar) anlamına gelir ve bu zeminlere uygun olduğunu belirtir. Ayrıca lastiğin üstünde 4 basamaklı rakamlar bulunur bu da üretim tarihidir (DOT). İlk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı son iki rakam ise yılı temsil eder.

 

 

Lastik Seçerken Dikkat Etmek Gerekenler:

  1. Aracınızın üreticisinin orijinal ekipman olarak kullandığı lastikleri veya tavsiye ettiği marka ve modelleri tercih etmelisiniz.
  2. Üreticinin önerdiği ebatlarda lastiklerin kullanılması (aksi takdirde hız göstergesini yanıltabilir, yakıt tüketimi artabilir, hasar oluşması durumunda garanti kapsamı dışında kalabilir.)
  3. Üretim tarihi kontrol edilmeli üretim tarihi 1 yılı geçmiş lastik zorunda kalınmadıkça tercih edilmemelidir.
  4. Yaşadığınız iklim koşullarına uygun lastik seçilmeli, 7 derecenin altına inen sıcaklıklarda kış lastiği kullanılmalı, sıcaklığın ve nemin fazla olduğu bölgelerde günlük kullanım için yaz lastiği tercih edilmelidir. Eğer ılıman hava koşullarının olduğu bir bölgede yaşıyor iseniz 4 mevsim lastikler işinizi görebilir.
  5. Lastikler ortalama 50.000 km’de bir değiştirilmelidir. Çok seri kullanımlarda 40.000 km’de değişim gerekebilir.