Almanya, FETÖ sorusuna yanıt vermedi: İstihbarat faaliyetlerine zarar verir

Almanya, FETÖ sorusuna yanıt vermedi: İstihbarat faaliyetlerine zarar verir
17 Temmuz 2018 08:57

Almanya hükümeti, muhalefetteki Sol Parti’nin FETÖ ile ilgili sorularına ‘istihbarat faaliyetlerine zarar vereceği’ gerekçesiyle cevap vermedi. Cevapta “Talep edilen bilgilerin açık edilmesi, istihbarat bağlantılarının açığa çıkması ve somut yöntemlerin ifşa olması tehlikesine yol açabilecek niteliktedir” denildi.

 

 

DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre Sol Parti’nin 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ hareketinin bugünkü durumu hakkında 7 Haziran’da verdiği soru önergesi, hükümet adına Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıtlandı.

‘KANITLAYAN BELGE YOK’

Yanıtta Türkiye’nin FETÖ hareketinin darbe girişimindeki rolüyle ilgili söylemini tekrarladığı ve Alman güvenlik makamlarının harekete geçmesini talep ettiği, ancak “Türk makamları tarafından, Federal Kriminal Dairesi’ne, darbe girişiminde Gülen hareketinin somut olarak rolünü, sorumluluğunu ortaya koyan, ya da Alman hukuk kriterleri çerçevesinde bunu ispatlayacak belge veya kanıtlar iletilmediği” belirtildi.

ADİL ÖKSÜZ SORUSUNA KISITLI CEVAP

Sol Parti soru önergesinde, kamuoyu gündemini uzunca süredir işgal eden, eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve 15 Temmuz darbe girişimi şüphelilerinden Adil Öksüz’ün Almanya’da olup olmadığını, burada iltica talebinde bulunup bulunmadıklarını da sordu.

Alman hükümeti yanıtında, tutuklama ve iade talepleri gibi konularda ilkesel olarak bilgi verilmediğini hatırlattı. Uluslararası mevzuatla düzenlenen adli yardımlaşmada gizlilik ilkesinin önemine vurgu yapan hükümet, güven ilişkisinin korunması gerektiğini söyledi, daha fazla bilgi vermekten kaçındı.