Akşener: Mektubun savuşturulması vatandaşı müthiş rencide etti

Akşener: Mektubun savuşturulması vatandaşı müthiş rencide etti
24 Ekim 2019 08:22

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis’te bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Barış Pınarı Harekâtı’na vatandaşın da muhalefetin de destek verdiğini belirten Akşener, “Trump’ın mektubunu böyle savuşturmuş olmanın vatandaşı müthiş rencide ettiğini görüyoruz” dedi. Yeni kurulacak siyasi partilerin “AKP havzasından” oy aldığını belirten Akşener, bu nedenle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin matematiksel olarak mümkün olmadığını savundu.

 

 

BBC Türkçe / Ayşe Sayın

 

 

Meral Akşener, Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı’nı düzenlemesinin haklı gerekçelere dayandığını söyledi.

“Orada netice itibariyle görevini yerine getiren Mehmetçik” diyen Akşener, ABD ile varılan mutabakat konusunda hala birçok soru işareti olduğunu söyledi, ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektuba karşılık verilmemesini de eleştirdi:

“Tamam masaya da oturuldu ama mutabakat metninde havada o kadar çok şey var ki, onlar nasıl olacak? En önemlisi YPG’nin PKK’nın elindeki silahları kim teslim alacak? Ama netice itibariyle, hele mesela ölçtürülmüş bir bilgi bu; Trump’ın mektubunu böyle savuşturmuş olmanın vatandaşı müthiş rencide ettiğini görüyoruz.”

Akşener, “Bu konuda anket mi yaptırdınız?” sorusu üzerine ise alanında uzman isimlerle çalıştıklarını ve bu verilerin de yapılan “değerler araştırması” sonucuna dayandığını ifade etti.

‘Parlamenter sisteme destek arttı’

Meral Akşener, kendilerine gelen araştırma sonuçlarına göre “parlamenter sisteme desteğin arttığını” vurguladı.

Akşener, yaptıkları değerler araştırmasının sadece mektup meselesi değil, hükümet sistemiyle ilgili de önemli veriler sunduğunu anlattı:

“Çünkü yürümüyor buradaki iş, vatandaş gördü. Yürümüyor, bir tek kişinin her şey hakkında karar vermesi… Günlük hayatla ilgili bir hukuki bir mesele yaşadınız, insanlar kendini güçlü hissetmiyorsa verilen karardan emin değil. ‘Bana haksızlık yapıldı’ diyebiliyor. Hukukun üstünlüğünün algılanması yerlerde.

“Parlamenter sistemde, Meclis’in öyle ya da böyle bir denetleme imkanı vardı. En azından kanun Meclis’ten geçmek zorunda. İktidarın gücü ne olursa olsun gelip, orada muhalefet partileriyle genel manada bir uzlaşma zemini arardı ve milletvekili kendini güçlü hissederdi.

“Şöyleydi milletvekili parlamenter sistemde: Vatandaşın sorunlarını hem Meclis’e hem de bürokrasiye, yürütmeye iletebilen, bunun takibini yapabilen bir konumdaydı. İktidar milletvekilleri icrayı yürütür, muhalefet milletvekillerinin de pozisyonu halkın avukatlığını yapmaktır. Şimdi milletvekilinin vatandaşın sorununu iletebileceği bir alan olmadığı için, o da vatandaştan kaçıyor.”

 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-50162306