47 günde 46 kent gezen İnce’nin gezilerinin özeti: Vatandaş iktidardan da muhalefetten de memnun değil!

47 günde 46 kent gezen İnce’nin gezilerinin özeti: Vatandaş iktidardan da muhalefetten de memnun değil!
28 Ekim 2020 09:12

Sivas Kongresi’nin 101. yıldönümü olan 4 Eylül’de Sivas’tan ‘Memleket Hareketi’ gezilerine başlayan Muharrem İnce, Türkiye siyaset tarihinde, belki de dünyada denenmemiş yeni bir yöntemle, 81 ili karış-karış, hem de pandemi ortamının zor şartlarında geziyor…

 

Yalçın Bayer / Hürriyet

 

İnce, bugüne dek on binlerce insanla dirsek (COVID selamı) selamı yapıp, binlerce esnafın sorunlarını yüz yüze dinledi. İnce’in önümüzdeki haftalarda 81 ili tamamlayıp daha sonrasında da her kentin en büyük 4 ilçesini tek tek gezmesi bekleniyor.

1 2

Edindiğimiz izlenim: İnce’ye en büyük ilgi, Z kuşağı dediğimiz genç seçmen ve kadınlardan. Mesela Van’da sabah saatlerinde yanına gelen bir genç, “İlk kez oy kullanacağım, söz ilk oyum sana” diyor. Samsun’da paten yapan gençler otobüsü görünce kayarak geliyor ve İnce’nin etrafını sarıyorlar. Tokat’ta otobüsü gören gençler, otelde dinlenmeye çekilen İnce’nin telefon numarası olduğunu düşündükleri bir numaraya WhatsApp’tan otobüsle çekildikleri selfie’yi yollayarak, “Başkanım dinleniyormuşsunuz, sizi kaçırdık ama otobüsünüzle resim çekildik” diye yazıyor, mesajı gören İnce de “Bekleyin, iniyorum” yazıyor, DHA muhabiri, İnce’nin gelmesi ile şaşkınlık yaşayan Z kuşağı ile sohbeti otelin önünde haberleştirdi.

5 6

Adana’da bir kafenin balkonundan “Başkanım bana da el sallayın” diye seslenen 18 yaşındaki kıza İnce’nin “İki elle sallıyorum gel aşağı” demesi üzerine pop star görmüş gibi titreyerek genç kızın ağlaması da TV ekranlarında yer aldı. Bunlar dikkat çekici…

3 4

Hakkâri’den Şırnak’a giderken Dağdibi’nde köylülerin otobüsün önünü keserek “Bizi İktidar ile HDP’nin arasında ezdirme, parti kur oy verelim” demeleri, Muş’ta kahvehaneye içeri ısrarla İnce’nin çağrılarak, muslukları açarak “Suyumuz akmıyor, haftalar oldu, çözüm yok, sesimiz ol” feryatları, esnafın her yerde dertlerini karşılarında gördükleri İnce’ye anlatması…

 

7 8
Yollardaki kontrol noktalarında nöbet tutan kolluk kuvvetlerini, özellikle Doğu illerinde İnce’nin otobüsten inerek, tek tek selamlaması, polislere “2018’de 3600 ek gösterge sözü verdim, Erdoğan da vermişti, o tutmadı, sözüm söz, tutacağım” diye seslenmesi… Aksaray’da İnce’nin geleceğini duyan türbanlı bir kadın, sardığı dolmaları ve hazırladığı keteleri otobüsü durdurarak “Aç kalmayın yiyin” diye teslim ediyor. Hopa’da İnce ile sohbet eden vatandaşlar, gazetecinin “Finans kaynağınız nedir” diye sorması üzerine, kendi aralarında para toplayarak “Biziz biz” diye İnce’nin danışmanının eline mazot parası tutuşturdu, hatta İnegöl’de benzin istasyonunda otobüsü gören bir yurttaş depoyu doldurarak İnce’ye “Yolun açık olsun” diye seslendi. Bunlar hep ekranlardan görebildiklerimiz.

9 10

‘BİTTİK, BİZİ KURTAR’

 

Hatay Erzin’de şehit babasını taziye evinde ziyaret etmesi, Horasan’da bir çiftçinin otobüsü durdurarak, “Bittik, bizi kurtar, borç içindeyiz” feryadı, Kars yolunda çobanlarla sohbeti… Tatvan’daki çobanın “İndir maskeni, yüzünü göreyim” dedikten sonra “Aa Muharrem İnce” diye şaşırıp sevinmesi, bunlar hep salıdan salıya grup konuşmalarına sıkışan, sıkıcı hale gelen Türk siyasetine renk katan anekdotlar.

İnce, Nallıhan’da orman yangınına, Giresun Dereli’de sel sonrası felaket yerine, Hatay Erzin’de şehit babasına taziye ziyaretine gidiyor; dağdaki çobana, tarladaki çiftçiye, esnafa, nöbet tutan askere, işsiz gençlere, ev kadınlarına, kısaca 7’den 70’e herkese dokunuyor. 10 senelik, arada su kaynatan eski bir otobüsle zorlu bir yola çıkan İnce dikkat çekmeyi sürdürüyor.

 

11

İnce’nin gezilerinin kısa özeti: Görünen o ki vatandaş her yerde, iktidar ile muhalefetten memnun değil. Değişim isteyen ciddi bir kitle, sessiz çoğunluk var.

 

12

 

13

 

(Bu notlar, İnce’nin ekibinden turizmci Hüseyin Baraner ve Engin Balım’la yaptığımız konuşmalardan derlenmiştir.)
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/inceden-47-gunde-46-kent-41647677