‘2016’da 56 çocuk işçi yaşamını yitirdi’

‘2016’da 56 çocuk işçi yaşamını yitirdi’
20 Haziran 2017 10:05

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de eğitimini yarım bırakarak çalışmak zorunda kalan ve sayıları 100 bini aşan çocuk işçilerin durumunun araştırılması, bunların eğitime kazandırılarak sorunlarının çözümü için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Kâğıt üzerindeki tedbirlerin yeterli olmadığını anlatan Gürer, “Sorun çözümsüz değildir, vahim tablonun önüne geçebilmek için kapsamlı bir araştırma yapılması gerekmektedir” dedi.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde, Kasım 2016 itibariyle 18 yaş altında çalışan çocuk sayısının 101 bin 650 olduğunu söyledi. Bu rakama çırak, aday çırak ve işletmelerde mesleki eğitim görenlerden bakmakla yükümlü olanların dâhil olmadığını belirten Ömer Fethi Gürer, zorunlu eğitimin 12 yıl olduğu ülkemizde, en az 100 bin çocuğun eğitimlerini yarıda bırakarak çalışmak zorunda bırakıldığının anlaşıldığını ifade etti.

 

 

KÂĞIT ÜZERİNDE TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

 

 

Ülkemizde çocuk işçilerin varlığının bir gerçek olduğunu ve kurumların bu konuda kâğıt üzerinde kalan bilgi ve değerlendirilmelerinden öte sorunun ciddi boyutta olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Eğitimini tamamlamamış ve yarım bırakmış öğrencilerin yanında çocuk işçilerin kayıt altında olanların dışında kayıt dışı çalıştırılanların da olduğunu” ifade etti.

 

 

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN DURUMU DA VAHİM

 

 

Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının durumu da vahim olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle tarımda çalıştırılan çocuk işçilere yönelik yaşam, iş koşulları ve ücretlerine yönelik bir çalışmalar yetersizdir. Bakanlık 2016 yılı Kasım ayı itibarıyla 18 yaş altında çalışan sayısını, çırak, aday çırak ve işletmelerde mesleki eğitim görenlerden bakmakla yükümlü olanlar hariç, 101 bin 650 kişi olarak açıklamıştır. Bu rakam kayıt dışı ile oldukça yüksektir. Bakanlık, çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlandığını ifade etmektedir” dedi.

 

 

2016’DA 56 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

 

2016 yılında TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’inin kayıt dışı çalıştığının tespit edildiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,” 2012 yılında 32 çocuk,2016 yılında 56 çocuk iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirmiştir. Artış dikkate alındığında bu bağlamda yeni düzenlemelerde gereklidir. Çocuk işçiler ve eğitimleri sorunun ülkemizde ciddi anlamda çözüm bekleyen önemli sorunlardandır. Çocuk işçiliğin ve okulu bırakarak çalışma zorunda kalışın nedenleri çok boyutludur” ifadesini kullandı.

 

 

SORUN ÇÖZÜMSÜZ DEĞİL

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sorunun çözümsüz olmadığına da işaret ederek, “Kontrol altına alınması ve sürecin olumlu biçimde sonuçlandırılması olasıdır. Bu bağlamda kapsamlı bir meclis araştırması yapılması tüm tarafları kapsayacak inceleme ve değerlendirme sağlanması toplumumuzun geleceği adına da önemlidir. Özellikle çocuk işçilerin eğitimlerini tamamlaması adına kesin destek sağlayacak düzenlemeler içinde bu araştırma önemli bir destek sağlayacaktır” diye konuştu.