Zonguldak'ta maden işçilerinden eylem

Zonguldak'ta maden işçilerinden eylem
12 Mart 2013 02:34

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında, iş koşullarının iyileştirilmesini isteyen maden işçileri, mesai saatleri bitiminde ocaktan çıkmayarak eylem yaptı.
 
Madenciler, TTK yetkililerinin iş koşullarında iyileştirme sözü vermesi üzerine 3 saat sonra ocaktan çıkarak eylemlerine son verdi.
 
Maden ocağında 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik’in, madene indikten sonra dışarı çıkmamaları için giriş kapılarını kilitlediğini ileri sürerek ocaktan çıkmama kararı aldı.


 
 
Müessese Müdürü Özçelik’in aldığı kararı geri çekmesini isteyen maden işçileri ocaktan çıkmayınca saat 16.00-24.00 vardiyasında çalışacak işçilerde ocağa inmeyerek eyleme destek verdi. Madencilerin eylemi üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası (GİMİS) Başkanı Eyüp Alabaş, Karadon’a gelerek Müessese Müdürü Mustafa Özçelik ve TTK yetkilileriyle görüştü.
 
Görüşme sırasında dışarıda bekleyen maden işçileri ocak ağzından ayrılmayarak içerdeki arkadaşlarına destek oldu.

 

İŞÇİLERE PSİKOLOJİK BASKI UYGULANIYOR
 

Görüşmenin ardından ocak önüne gelen GMİS Başkanı Eyüp Alabaş, müessesede ocak girişlerinde kapılara kilit vurularak işçilere psikolojik bir baskı uygulandığını söyledi. Bu baskıyı kaldırmak için maden işçilerinin eylem yaptığını aktaran Alabaş, “İşçi açıklarına rağmen iş baskısını üzerlerinde fazla hissetmeleri, özverili çalışmalarına rağmen kapıların üzerlerine kilitlenmesi psikolojik olarak kendilerine baskı oluşturduğu kanaatindeler. Bunları defalarca müessese müdürüyle müzakere etmememize rağmen sonuç alınamaması nedeniyle arkadaşlarımızın ocaktan çıkmama haklarını kullandılar. İşçiler, kendilerini sanki hapisteymiş gibi üzerlerine kilit vurulmuş gibi hissediyorlar. Yer altında en ağır şartlarda madencilik yapan arkadaşlarımız, bu konun kendilerine psikolojik taciz olduğunu vurguluyorlar. Arkadaşlarımız haklıdır. Müessese ve TTK yetkilileriyle yaptığımız müzakereler sonucu belli noktalarda kendileriyle anlaşıldı ve arkadaşlarımız ocaktan çıkıyorlar” diye konuştu.
 
3 saat süren eylemin ardından ocaktan çıkan işçileri, dışarıda bekleyen madenciler alkışlarla karşıladı.