Yeni hedef Ergene Havzası

Yeni hedef Ergene Havzası
19 Ocak 2015 08:15

Trakya’nın verimli toprakları önce sanayi tesisleri ile kirletildi şimdi de madencilik faaliyetleri ile geri dönüşü olmayan bir sürece girmek üzere. Su kaynakları tehlikede.

 

 

Yıllardır çevresindeki sanayi tesislerinin kirlettiği Ergene Havzası şimdi de madencilik baskısı altında. Bir zamanlar Avrupa’nın en verimli tarım topraklarına sahip olan Ergene Havzası üzerinde neredeyse her gün yeni bir taşocağı, kömür ocağı, altın madeni projesi açıklanıyor. Hayvancılık ve tarımı yok edecek hem İstanbul’un hem Trakya’nın su kaynaklarını kirletecek madencilik faaliyetlerine karşı köylüler ayağa kalkmış durumda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Ergene’yi kurtarma planına dikkat çeken çevreciler “Ergene’yi kurtarmak istiyorsanız önce kaynaklarını koruyun” diyorlar.

 

 

Kırklareli’nin merkezine ve ilçelerine bağlı köylerde Ergene Havzası’nı tamamen bitirecek yeni madencilik faaliyetleri hızla sürüyor. Istrancalar’ın eteklerindeki köyler madencilik için delik deşik edilirken tarım toprakları, ormanlar, su kaynakları yok ediliyor. 2009 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan “Ergene ve Meriç Havzaları Yeraltısuyu İşletme İlanı” ile her türlü yeraltı suyu tahsislerine kapatıldı. Sondajların yasaklandığı Ergene’de şimdi tek tek maden ruhsatları dağıtılıyor. Ergene Havzası’nın sonunu getirecek maden projelerini yerinde görmek için uzun süredir örnek bir dayanışma içinde direniş gösteren köylülerle bir araya geldik. Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem de yolculuğumuzda bize rehberlik etti. Kırklareli’nden köylere doğru ilerlerken ilk durağımız taş kırma eleme tesisi oldu.

 

 

Yeraltı suyu besleme alanının tam kalbinde

 

 

Şeytandere mevkii 30 yıl önce Kakava Şenlikleri’nin yapıldığı sanatçıların sahneye çıktığı platformun bile hâlâ durduğu Şeytandere üzerinde yıllık 40 bin ton üretim yapılan kırma eleme ve beton santralı tesisi bulunuyor. 1/100 binlik çevre düzeni planında “yeraltı suyu besleme alanı” olarak işaretlenen arazideki tesis için kapasite artırımı istendi. Ama artış miktarı tesisin kapasitesini 10 katına çıkaracak. Kapasite artarsa yıllık 40 bin tonluk kapasite 400 bin ton olacak.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Özlem Güvemli