Türkiye'yi şikayet edeceğiz

Türkiye'yi şikayet edeceğiz
11 Ekim 2012 08:53

Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı, Türkiye’nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili Rus basınına konuştu, “Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi, şikayet hakkımızı kullanacağız” dedi.

Geyda Abdüllatif, Türkiye’yi Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu ve insan hakları örgütlerine şikayet edecekleri tehdidinde bulundu, “Türkiye’den uçağın taşıdığı kargonun detaylandırılması konusunda hiçbir talep almadık. Alsaydık buna yanıt verirdik” dedi.
 
Abdüllatif, uçakta askeri amaçlı yük bulunmadığını söyledi. Yolcuların uzun süre uçakta bekletilmesini “insani değil” sözleriyle tanımladı.
 
Rus haber kanalı Russia Today, Fatima Salman isimli bir yolcunun uçaktaki aramayla ilgili sözleriye yer verdi.
 
Salman, Türk yetkililerin uçağın kargosunu aradıklarını ve bir işadamının Suriye’ye taşıdığı yedek parçalara ulaştıklarını söyledi, “Çıplak gözle görebildiğimiz kadarıyla bunlar silah değildi” dedi.
 
Kanala konuşan yolcular, 2 yolcu ve 2 mürettebatın Türk yetkililer tarafından hırpalandığı iddiasında da bulundu. Yolcular pilottan, “Uçağın acil iniş yaptığında, F-16lar tarafından inmeye zorlanmadığına” dair kağıt imzalamasının istendiğini öne sürdü.
 
UÇAKTA SİLAH YOKTU
 
Moskova’dan Şam’a giden Suriye Havayolları’na ait yolcu uçağının Türk jetleri tarafından Esenboğa Havalimanı’na indirilmesi ile ilgili gelişmeler Rus basınında geniş yankı buldu. Uçakta aralarında çocukların da bulunduğu 17 Rus yolcunun da olması Moskova’da tedirginliğe yol açtı. Rus basınına konuşan uçaktaki yolculardan Fatma El-Saman, “Türk uzmanların Suriyeli bir iş adamının Rusya’dan satın aldığı makine parçalarının yer aldığı kargo ile ilgilendiklerini, ancak uçakta herhangi bir silah olmadığının açık bir şekilde görüldüğünü” ileri sürdü.
 
Yolcu açıklamasında, “Görevliler bir kısım bagajları boşaltmaya başladı. Onları açtılar ve resimlerini çektiler. Birçok insan vardı. Biz orada ne olduğunu gördük. Silah yoktu. Çıplak gözle görülebiliyordu” dedi. İncelemelerin sadece bagajlarla sınırlı olduğunu, yolcuların araştırılmadığını ifade eden görgü şahidi, Rus diplomatların yolcularla görüşmelerine de izin verilmediğini savundu.
 
Rus basınında yer alan haberlerde, başlangıçta Türk basınında uçakta ağır silah ve füze olduğu yönünde spekülasyonların yer aldığı, sonraki açıklamalarda askeri bir kısım haberleşme araçları olabileceğinin belirtildiği ifade edildi. Rus basını, şimdiye kadar kargo ile ilgili herhangi bir resmi teyit yapılmamasını da dikkat çekici buldu.