Turkcell’de ‘mobil ödeme’ skandalı

Turkcell’de ‘mobil ödeme’ skandalı
26 Kasım 2014 11:37

Binlerce Turkcell müşterisi haberleri bile olmadan faturalarına yansıyan ücretlerle şoke oldu.

 

 

Turkcell mağdur olan müşterilerine “Elimizden birşey gelmez” diyerek bir adresi bile olmayan ve telefonlara kimsenin çıkmadığı online firmalara yönlendirdi ve milyonlarca liralık faturayı müşteriden tahsil etti.

 

 

Turkcell’in faturalı hatlarını kullanan cep telefonu veya mobil internet kullanıcıları büyük mağduriyet yaşıyor. Turkcell müşterileri haberleri bile olmadan arkadaşlık, porno, oyun, spor ve benzeri içerikleri kullanmış gibi ücret yansıtılıyor. Mağdur olan müşteriler Turkcell’i arayıp böyle bir kullanımdan haberleri olmadığını belirttiklerinde şikayetleri karşılık bulmuyor ve faturalarına yansıyan ücretleri ödemek zorunda bırakılıyorlar.

 

 

Turkcell’in mobil ödeme tahsil ederken kullanıcıları hiç bilgilendirmemesi ve bir çok servis için 7 günde bir herhangi bir onay verilmemesine rağmen ücreti tekraren tahsil etmesi Turkcell müşterilerini çileden çıkarttı.

 

 

Tüketici şikayet sitelerine Turkcell hakkında onlarca şikayet mektubu yağıyor. Ancak Turkcell Müşteri Hizmetleri görüştüğü hiçbir müşterisinin sorununu çözmüyor ve haksız faturayı son kuruşuna kadar tahsil ediyor.

 

 

TURKCELL ONAY GEREKİR DİYOR AMA GEREĞİNİ YAPMIYOR

 

 

Turkcell resmi internet sitesinden mobil ödeme için “müşteri onayının” şart olduğunu söylemesine rağmen şikayet eden müşterilerin bu şikayetlerinin gereğini yapmıyor. Turkcell’in sitesinde açık bir şekilde, “Üye iş yerlerinden yaptığınız alışverişlerde ödeme esnasında Turkcell Mobil Ödeme’yi seçtiğiniz takdirde cep telefonunuza onay SMS’i gelecektir. EVET ya da ONAY yazarak kısa mesajı onaylayarak cevaplamanızın ardından ödemeniz gerçekleşecektir. Gerçekleşen alışverişin bedeli faturalı hatlarda Turkcell faturasına yansır, faturasız hatlarda ise TL bakiyesinden düşer. Turkcell Mobil Ödeme ile yapılan alışverişler Özel İletişim Vergisi’ne (ÖİV) dahil değildir.” deniliyor.

 

 

TURKCELL HAKSIZ KAZANCA ARACILIK EDİYOR

 

 

Ancak mağdur olan binlerce müşteri “herhangi bir onay vermediklerini” bildiriyorlar. Turkcell böylece kendi taahhüt ettiği kuralı çiğneyerek müşterilerinden haksız kazanç elde ediyor ve üçüncü kişilerin haksız kazancına aracılık ediyor.

 
İŞTE ŞİKAYETVAR.COM SİTESİNE GELEN BİNLERCE ŞİKAYETTEN BİR KAÇI

 

“FATURAMA 70 TL EKLENMİŞ”

 

 

“10 GB #3g #vınn hattına sahibim, her ay 54 TL gelen faturam ne hikmet ise 70 TL eklenerek 124.20 TL geldi. Bütün şikayet edenlere vermiş olduğunuz cevap, müşteri hizmetleri 532’yi arayın çözelim vs. yazmışsınız ya bende müşteri temsilcinizle görüştüm; spor TV üyeliği almışsınız dedi. Engel olamayız dedi, mobil ödemelere kapalı olan hattım nasıl oluyorsa buna engel olamıyormuş, netice olarak ben Sportv’ye üye falan olmadım, Turkcell olarak sanki benmiş gibi, cüzdanım sizinmiş gibi çok güzel ödeme kabul ediyorsunuz. Bunu yapmaya hakkınız var mı? o sportv midir nedir hadi siz bana sormadan benim para mı harcamakla ne oluyorsunuz bilemiyorum.”

 

 

“BEN BU SİTEYİ ZİYARET ETMEDİM”

 

 

“Bir çok kişinin başına gelen gibi isteğim dışında (hemenarkadas) sitesinden mobil ödeme kesilmiş. Ben bu siteyi ziyaret etmediğim halde belirtilen tarihte internete girmediğim halde mobil ödeme kesilmiş. Faturalı hattınızı mobil ödemelerini kapatın. Ben açık olduğunu bilmiyordum ve hemenarkadas.com diye bir site istem dışı mobil ödeme almış. Müşteri hizmetlerini de defalarca aramama rağmen sonuç alamadım. Bir daha faturalı hat kullanmayacağım.”

 

 

“HERKESİN BAŞKA OPERATÖRE GEÇMESİNİ SAĞLAYACAĞIM”

 

 

“Mobil ödeme ile alakalı hiçbir bilgim olmadan faturama haftalık 4.90 TL’lik bir ücret yansıtılmış. Ve ben bunu 3. seferden sonra 4.seferde bilgilendirme SMS’i ile öğrendim. Bu SMS GSM operatöründen gelmesine rağmen bizim o oyun ile alakamız yok diyerek ilgisiz şekilde cevaplarla geçiştiriliyorum. 24 TL için başta ailem de kullanılan hatlar olmak üzere çevremde ki herkesin diğer operatörlere geçmesi için elimden geleni yapacağım. Bu üyelik internette gezinmeniz esnasında karşınıza çıkan sayfada bulunan devam butonuna tıklamak zorunda kaldığınız anda gerçekleşiyor ve tutar hemen faturanız veya TL bakiyeniz üzerinden tahsil ediliyor. Yani oyunla alakalı bir şey görmüyorsunuz bile.”

 

 

“ABONE OLURKEN UYARMAYAN TURKCELL YÜZÜNDEN FATURAM 120 TL GELDİ”

 

 

“Abone olurken beni uyarmayan Turkcell iletişim noktası sorumlusunun yüzünden telefonuma 80 TL Aerodeon denen bir firmadan mobil içerik bedeli ilave edildi. Çocuğum telefonla oynamış. Turkcell, hat alınırken Mobil ödeme açık olur bahanesinde. Biz ilgilenmiyoruz dedi. Peki ben müşteri olarak abone olurken bunun bilgisini sizden neden alamıyorum. Sizin neden böyle bir sorumluluğunuz bulunmuyormuş? Ben sizin bana verdiğiniz hattın teknik ayrıntılarını müşteri olarak bilemem. Müşteriyi yanıltıcı bir sorumsuzluk örneğidir. Zaten benden bir şekilde kazanç sağlıyorsunuz, bari bilgilendirme zahmetinde bulunun. Ayrıca 35 TL fatura uyarı aboneliğim var. Fakat faturam 120 TL olunca bana mesaj geldi.”

 

 

“MSN’DEN GELEN MESAJA CEVAP VERDİM 60 TL FATURA GELDİ”

 

 

“Bir arkadaş MSN gelen cevaba yanıt vererek fatura yansıyan 60 TL ilgili firmaya ödemesine iştirak olan Turkcell’de buna ortak olmuştur. Benim faturamdan mahsup ettiği bedeli firmaya ödememek için çözüm bulması gerekirken buna hizmet veremiyoruz ödemek zorundayız diye belirtmekte. Şimdi size soruyorum bu işlem için firmanızda yapılan bir anlaşma olmasa bu bedeli sizden nasıl tahsil edecekler. Bu konuda yasal süreci başlatarak işlemin sonlandırılmasını ve faturama düşen bedeli iade etmek.”

 

 

“FACEBOOK’TA GEZERKEN 20 TL MOBİL ÖDEME YANSIDI”

 

 

“Bu gece Facebook’ta gezerken bir video açmak istedim ve videoyu açarken gizliliği kabul ediyor musunuz? Kutucuğunu tıkladığımda Turkcell mobil ödeme ile hesabımdan 20 TL çekildiğine dair mesaj geldi ben hiçbir şeye onay vermeden tv denilen bu şirket Turkcell’in mobil ödeme özelliğini kullanarak yanltıcılık yapmaktadır. Şikayet etmek için Turkcell’i aradığımda, bana böyle bir şikayet alamayacaklarını çünkü bunun kendilerini ilgilendirmediğini söylediler. Ya bunlara göz yumuyorlar ya da kendileri de bu işin içinde ne kadar toplarsak diye düşünüyorlar.”

 

 

“BENİM İZNİM OLMADAN NASIL YANSITIRSINIZ?”

 

 

“14.11.2014 tarihinde telefonuma 69,90 TL mobil ödeme mesajı geldi. Müşteri hizmetlerini arayıp sorduğumda bir arkadaşlık sitesine üye olduğumu ve mobil ödeme yoluyla 69,90 TL faturama yansıyacağını söyledi. Müşteri hizmetlerine bir soru sordum. Benim iznim olmadan mobil ödemeyi nasıl açarsınız ben böyle bir izin verdim mi? Karşıdan cevap gelmedi konuyu değiştirdi öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Turkcell gibi Türk Halkına mal olmuş bir firmanın arkadaşlık adı altında aile bağlarını derinden zedeleyen bir siteyle müşterilerini nasıl muhatap eder. Benim iznim olmadan mobil ödeme açamazsınız hatalısınız ve lütfen hatanızı düzeltmenizi rica ediyorum.”

 

 

Kaynak: Rota Haber