Schengen vize ücretlerine zam geliyor

Schengen vize ücretlerine zam geliyor
8 Şubat 2024 14:05

Avrupa Komisyonu, ‘artan enflasyon’ gerekçesiyle Schengen vizesi temel ücretinin arttırılması talebinde bulundu. Teklifin kabul edilmesi durumunda, vize ücreti yetişkinler için yüzde 12 artışla 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya yükselecek.

 

 

Avrupa Birliği’ne (AB) sunulan teklifle Schengen vize ücretine zam yapılması talep edildi.

Euronews’te yer alan habere göre, Avrupa Komisyonu, 2 Şubat’ta Schengen vizesi ücret artışına ilişkin bir taslak sundu.

Söz konusu teklife ilişkin geri dönüşler 1 Mart’a kadar açık olacak. Bu süre zarfında AB vatandaşları konuyla ilgili görüşlerini ifade edebilir ve öneriyi destekleyip desteklemediklerini bildirebilecek.

Geri dönüşlerin ardından AB, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girecek olan değişiklikleri uygulayabilecek.

 

 

GEREKÇE “ARTAN ENFLASYON”

 

 

Ücretler, her üç yılda bir gözden geçirilirken Komisyon, önerilen fiyat artışının AB’de artan enflasyon oranından kaynaklandığını vurguladı.

Söz konusu teklifin kabul edilmesi durumunda vize ücretleri yetişkinler için 80 eurodan 90 euroya, çocuklar için ise 40 eurodan 45 euroya yükselecek.

Vatandaşların geri kabulü konusunda işbirliği göstermeyen ülkeler için maliyet 120 eurodan 135 euroya ve 160 eurodan 180 euroya yükselecek.

 

 

HARİCİ SAĞLAYICILARIN ÜCRETLERİ DE ARTACAK

 

 

Buna ilaveten Komisyon, Schengen vizesi işlemleri için hizmet veren harici sağlayıcıların ücretlerini revizyona paralel olarak arttırmalarına izin verilmesini teklif etti.

Üye devletler adına Schengen vizesi başvurularını toplayan vize acenteleri gibi harici sağlayıcıların talep edebileceği azami miktar genellikle standart ücretin yarısı düzeyinde oluyor.

 

 

UZATMA ÜCRETİ SABİT KALACAK

 

 

Komisyon bunun 40 eurodan 45 euroya yükseltilmesini öneriyor. Buna karşılık Schengen vizesi uzatma ücreti 30 euro olarak sabit kalacak.

 

 

DİJİTAL PLATFORM 2028 YILINDA HAYATA GEÇEBİLİR

 

 

AB ayrıca 2022 yılında tartışılan dijital Schengen vizesini uygulamaya sokmayı planladığını açıkladı. Yolcular ziyaret etmeyi planladıkları ülkeden bağımsız olarak online başvuru yapabilecek ve dijital versiyon, pasaportlardaki mevcut etiket sisteminin yerini alacak.

Avrupa Komisyonu, dijital platformu 2028 yılına kadar uygulamaya koymayı umduğunu söylüyor.