RTÜK Başkan adayı CHP’li Öztunç: Sopa dönemi son bulacak

RTÜK Başkan adayı CHP’li Öztunç: Sopa dönemi son bulacak
20 Temmuz 2015 12:00

RTÜK’ü AKP’nin sopası olmaktan çıkaracaklarını söyleyen Öztunç, izleyiciyi rahatsız eden bant reklamlarını ve bitkisel ilaç tanıtımlarını kesinlikle kaldıracaklarını söyledi.

 

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) çarşamba günü başkanlık seçimi var. AKP’li üye Davut Dursun’un süresinin dolmasıyla boşalan koltuğun adaylardan birisi de CHP’li üye Ali Öztunç. Seçim yenilgisiyle birlikte RTÜK’teki üstünlüğünü kaybeden AKP’nin başkanlığı kaybetmemek için MHP ile ittifak yapacağı iddia edilirken, Öztunç başkanlığın muhalefetin eline geçmesinin önemine dikkat çekti.

 

 

KAN DEĞİŞİMİ ŞART

 

 

BirGün’e konuşan Öztunç, “RTÜK’te kan değişimine ihtiyaç var. Yöneten zihniyet Türkiye’deki medya özgürlüğüne zarar verdi. Medya özgürlüğü yeniden inşa edilmeli. Tarafsız ve özgür bir basının sağlanması için RTÜK’ün tarafsız olması lazım” dedi. Yeni yönetimle tarafsızlığın hedeflendiğini söyleyen Öztunç, kurulun 13 yıl boyunca zarar gördüğünü belirterek medya özgürlüğüne vurgu yaptı.

 

 

SİYASİ BASKILARA SON

 

 

RTÜK üzerindeki siyasi baskının 22 Temmuz’daki başkanlık seçimiyle son bulmasını isteyen Öztunç, yayın organlarına yanlı davranıldığını dile getirdi. Bu durumu da ‘sopalık dönem’ olarak nitelendirdi. Öztunç, “Sen iktidarın yanındasın veya değilsin diye kimseye ceza verilmeyecek. Bütün kanallara eşit mesafede durulması lazım. RTÜK’te ‘sopalık dönemi’, bazı partilere yandaşlık yapan kanallara bodyguardlık dönemini bitirmek istiyorum” diye konuştu.

 

 

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

 

 

MHP ve HDP’ye dönüşümlü başkanlık teklifinde bulunduklarını anlatan Öztunç Meclis’teki sandalye sayısı nedeniyle ilk başkanlığı CHP’nin yapması gerektiğini söyledi. Öztunç şöyle devam etti: Başkanlığı CHP yapar, MHP başkanvekilliği görevini üstlenir. Sonra MHP başkanlık görevini alır. Bunu resmi olarak önerdik, parti grupları konuyu görüşüyor. Kimse koltuk peşinde değil. Buranın AKP’ye teslim edilmemesi lazım. HDP, CHP ve MHP’nin ortak hareket ederek sorunları çözeceğine inancım tam.”

 

 

İLAÇ REKLAMLARI OLMAZ

 

 

Ku­ru­lun si­ya­si ka­rar­larla ce­za­lar ver­di­ği­ni kaydeden Öztunç seçimi kazanmaları durumunda RTÜK’ün AKP’nin sopası olmaktan çıkacağını, tüm kesimlere eşit mesafede olacaklarını, frekans ihalesi yapma, maç yayınları esnasında izleyiciyi rahatsız eden bant reklamların kaldırılması, bitkisel ilaç tanıtımı ile aldatıcı reklamların önüne geçilmesi konusunda çalışacaklarını ifade etti.

 

 

İTİBAR ONARILACAK

 

 

Başkanlığı almaları durumunda RTÜK’ün AKP iktidarı boyunca zedelenen itibarının geri kazanılacağını belirten Öztunç, es­ki Baş­ka­n Da­vut Dur­sun’u da “Bu­ra­ya çok bü­yük be­del­ler ödet­ti. Za­rar ver­di. Üst ku­ru­lu tak­ma­dı” sözleriyle eleştirdi. Son seçimle birlikte RTÜK üst kurul dağılımı şu şekilde: AKP 4, CHP 2, MHP 2, HDP 1 üye. AKP’den İlhan Yerlikaya MHP’den Esat Çıplak da başkanlık için aday oldu.

 

 

Kaynak: Birgün / Gökdeniz Yıldız