Muharrem İnce performans baskısı altında

Muharrem İnce performans baskısı altında
14 Mayıs 2018 17:30

Muharrem İnce’nin spontane olarak çok etkileyici konuşmalar yapabildiğini geçmişten de biliyoruz.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 
4 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı adayı ilan edildikten sonra, yaptığı konuşma da, ardından 1. Meclis önünde yaptığı konuşma da oldukça güçlüydü.
Ancak son günlerde Muharrem İnce’de bir performans düşüklüğü gözlemliyorum.

 
Örneğin çok tekrar yapıyor, yani farklı il ve ilçelerde yaptığı konuşmalarda aynı cümleleri tekrarlıyor.

 
Tabii, her il ve ilçenin halkı ayrı ve bazı şeyler her yerde söylemek lazım.

 
Ancak Muharrem İnce’de bu tekrarlar bir parça yeni konuşmalarında taze duygusal üretim yapamama hali olarak tezahür ediyor kanımca. Etkili siyasi konuşmalar anlık duygusal potensin çok yüksek olmasını gerektirir ancak kişisel psikoljiye dışardan yük siyasi konuşmaların gücünden çalar.

 
Ki, Muharrem İnce şurası açık ki, Cumhurbaşkanı adayları arasında en çok baskı ve zorluk altında olanı.

 
Bunun sebeplerini özetlersem…

 
1-Muharrem İnce mevcut siyasi iktidarı değiştirme konusunda üzerinde en çok beklenti olan isim

 
2-Ancak, Muharrem İnce yeterince bağımsız değil duygusal ve davranış olarak

 
3-Kendisini herkese ispat etmek ve kabul ettirmek zorunda, örneğin yanında devamlı olarak Kılıçdaroğlu’na en yakın isimlerle beraber dolaşıyor, bu durum İnce’de kendisini onlara da kabul ettirme baskısı yaratıyor

 
4-Kendi kafasındaki ve ruhundaki düşünce ve duyguları önceden ve sürekli olarak süzmek durumunda hissediyor kendisini, çevresindekiler ile koordineli olmaya ve onların da kabulünü almaya harcaması gereken yüklü bir enerji var. Oysa bösylesine bir siyasi görevde zaten yeterince stres unusur vardır ve ilave stresler zararlıdır

 
5-İnce’nin rakibi olan Erdoğan tam bağımsız, çevresindeki kimseyi iplemiyor zaten (tabii, biz onunla mukayede etmiyoruz CHP’yi, ben sadece bir duruma vurgu yapıyorum, dikkat) Erdoğan ayrıca sıkıştırılmış bir zaman cenderesinde değil, eskiden beri ve hergün konuşuyor zaten, herşeyi kendisi belirliyor ve enerjisini sadece kendine endeksli harcıyor. Bu durum ama kısa sürede çok büyük bir iş yapması beklenen ancak çevresi ile de devamlı koordineli olmak zorunda olan Muharrem İnce açısından dezavantaj yaratıyor. Muharrem İnce kendisini aday gösterenlerle uyum için de çok ekstra bir enerji harcamak duurmunda. Öyle ki, kendisini kendi içine ve konuşmasına konsantre edemiyor her zaman

 
Benim çok nacizane olarak Muharrem İnce’ye tavsiyem şu olacak…

 
Kendi algınızı sadece ve sadece kendi siyasi duygularınız çerçevesinde şekillendirin. Çevrenizdeki hiç kimseyi algılamayın ve düşünmeyin. Kendinizi, kalbinizi ve beyninizi ama özellikle de kalbinizi siyasi olarak hissettiklerinize yoğunlaştırın. Bol müzik dinleyin. Çevrenizdeki insanlarla konuşma, değerlendirme vs. yapmaya zaman harcamayın zira zamanınız çok çok az. Ve bu süre sizin için bedensel olarak da zor bir süre. Bu nedenle enerjinizi sadece kendi insani ve siyasi duygularınıza, Türkiye için hissettiklerinize, sizi kızdıran ve değiştirmek istediğiniz şeylere harcayın.

 
Birçok konuyu düşünmeyin bile, istikbale yönelik konulara dair planlamalar yapmayın, sadece ve sadece duygularınıza ve kendi içinize yönelin.

 

Çevredekilerden hiç ama hiç etkilenmeyin. Bol bol maziyi düşünün ve esinlenin ondan. Bu toprakta sizi duygu olarak besleyecek şeyleri gezdirin içinizde.

 
Bir de hak’katen bol müzik dinleyin.

 
İyi uyumaya da gayret edin. Çevrenizde gevezelik ve gürültü yapan kişileri kendinizden uzak tutun.

 

 

Safile USUL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar