Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı 5 puan farkla geçiyor!

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı 5 puan farkla geçiyor!
1 Mayıs 2023 10:01

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi, yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını paylaştı. Ankete göre Memleket Partisi’nin oylarındaki düşüş sürüyor. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı 5 puan farkla geçiyor.

 

 

TEAM Araştırma, 23-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği, 3 bin 54 kişiyle yüz yüze görüşmelere dayanan Türkiye temsili araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Ankete göre, CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol Parti ve MHP’nin geçen aya göre oylarını arttırdığı, Memleket Partisi’nin ise oylarının düşmeye devam ettiği görülüyor.

Ankete göre; Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu sağlayamıyor, ancak eşikte…

Kılıçdaroğlu 1. tur dağılımında Erdoğan’ın önüne geçti. 3 puanlık bir farkla önde ve oy oranı yüzde 50’ye yaklaştı. Mart’ta yüzde 16’yı gören İnce’nin oyu şimdi: yüzde 6.1’e düştü. İnce ve Oğan’ın oy toplamları yüzde 8.2. Bu toplam yüzde 5’in altına inerse, Kılıçdaroğlu ilk turda yüzde 50’yi geçiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa bu durumda Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın 5 puan önünde gözüküyor.

 

OYLARIN PARTİLERE GÖRE DAĞILIMI ŞÖYLE GERÇEKLEŞTİ:
AKP: Yüzde 35,9
CHP: Yüzde 27,6
İYİ Parti: Yüzde 11,5
HDP / Yeşil Sol Parti: Yüzde 11,2
MHP: Yüzde 7,5
Memleket Partisi: 3
Türkiye İşçi Partisi: 1,2
Yeniden Refah Partisi: 1,1
Büyük Birlik Partisi: 0,3
Zafer Partisi: 0,2
Diğer: 0,6

 

Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi’nin geçen aylardaki sonuçlarla karşılaştırıldığında dikkat çektiği verilerse şöyle:

 

 

1) Seçimlere iki hafta kala CHP, İYİ Parti, HDP/Yeşil Sol Parti ve MHP’de geçen aya göre belirgin yükselişler var. Millet İttifakı’nda seçime girmeyen partilerin oyları ittifak içinde kalmış görünüyor. Seçime yaklaştıkça diğer partilerin oranları düşüyor.

 

İNCE’NİN OYLARI DÜZENLİ OLARAK DÜŞÜYOR

 

2) Önemli bir sonuç şu: Muharrem İnce ve Memleket Partisi oylarında Mart ayında tanık olduğumuz ani yükseliş kalıcı olmadı. İnce oyları düzenli olarak düşüyor ve düşüş sona ermiş görünmüyor. Bir başka deyişle Memleket Partisi’ne giden oyların geldiği adreslere dönüşü sürüyor.

 

İNCE VE OĞAN’IN OY TOPLAMLARI YÜZDE 5’İN ALTINA İNERSE KILIÇDAROĞLU İLK TURDA SEÇİLİR

 

 

3) Kılıçdaroğlu 1. tur dağılımında da Erdoğan’ın önüne geçti. 3 puanlık bir farkla önde ve %50’ye yaklaştı. Mart’ta %16’yı gören İnce’nin oyu şimdi: %6.1. İnce ve Oğan’ın oy toplamları %8.2. Bu toplam %5’in altına inerse, Kılıçdaroğlu ilk turda %50’yi geçebilir.

t1

4) Mevcut İnce oylarının da %60’ı ikinci turda Kılıçdaroğlu’na vermeyi düşünen seçmenlerden oluşuyor. Bir başka deyişle İnce’nin oylarının azalmaya devam etmesi Kılıçdaroğlu’na yaramaya devam edecek görünüyor.

İKİNCİ TURDA FARK 5 PUAN

5) Cumhurbaşkanlığı ikinci tur senaryosunda:
– Kılıçdaroğlu oylarında yükseliş var.
– Fark 5 puana çıktı.

t2

CUMHUR İTTİFAKI MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU SAĞLAYAMIYOR

7) Mevcut durumda Cumhur İttifakı Meclis çoğunluğunu sağlayamıyor, ancak eşikte. AKP+MHP yüzde 44’leri geçtiğinde ya da muhalif oylarda vekile dönüşmeyecek oylar arttığında, Cumhur İttifakı tekrar sınıra yaklaşabilecek potansiyelde.

EKONOMİDEN RAHATSIZLIK SÜRÜYOR

8) Son olarak önemli bir bulgu ise, seçmenin ekonomik algısına yönelik. Seçmenin ekonomiden rahatsızlığı sürüyor. Muhalefet kazanırsa ekonominin daha iyiye gideceği inancı daha kuvvetli.