İki köpeğe protez ve yürüteç takıldı

İki köpeğe protez ve yürüteç takıldı
9 Mart 2013 10:25

Eskişehir’deki ortopedi şirketi sahibi Niyazi Çapa, Ankara’dan getirilen 2 köpekten birinin sağ ayağına protez, arka ayakları felçli olan diğer köpeğe de yürüteç taktı.

Niyazi Çapa, Ankara Mühye Köyü Hayvan Barınağı’ndan getirilen ve arka bacakları felçli olan ‘Müdüre’ adlı 1,5 yaşındaki Golden kırması dişi köpek için tekerlekli yürüteç yaptıklarını söyledi. Yürüteci köpeğe takan Niyazi Çapa, “Bu yürüteç sayesinde Müdüre adlı köpek rahatlıkla yürüyüp koşabilecektir” dedi.


 
Ankara’dan Arzu Kızıldağlı tarafından getirilen 2,5 yaşındaki ‘Hoyrat’ adlı Golden cinsi erkek köpeğin sağ ayağına da protez takıldı. Köpeği 2 yıl önce bulduklarını belirten Kızıldağlı, “Hoyrat’ı bulduğumuzda sağ patisi kesilmiş haldeydi. Bu da onun yürümesini engelliyordu. İnternete Eskişehir’de hayvanlara protez takıldığını gördüm ve köpeğimi buraya getirdim” diye konuştu.


 
Eskişehir’deki Çapa Ortopedi şirketinin sahibi Niyazi Çapa bugüne kadar çok sayıda kedi, köpek, kuş, leylek, tavşan ve at gibi hayvanlara yürüteç ile protez yaptığını söyledi. 40 yıldır insanlar için protez el, kol ve bacak üretimi yaptıklarını belirten Çapa şunları kaydetti:
 
“Felçli ya da bacaklarından biri kesilmiş hayvanların da yaşam hakkı var. Bu hayvanlar için uyutma kararı alınmamalıdır. Ayrıca; trafikte kaza ile hayvana çarpmış bir araç sürücüsünün hayvanı o şekilde bırakıp yoluna devam etmesi hem vicdana hem de kanunlara aykırıdır. Sadece Türkiye genelinden değil, komşu ülkelerden İran, Yunanistan, Mısır ve Azerbaycan’dan kedi, köpek, güvercin, at, leyleklere protez ve yürüteç yaptık.”