Emekli aylıkları bankalar için en ucuz kaynağa dönüştü

Emekli aylıkları bankalar için en ucuz kaynağa dönüştü
24 Mart 2024 08:20

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükseltmesi emekli aylıklarını bankalar için adeta can simidine dönüştürdü.

 

 

Faiz artışıyla birlikte vadeli mevduat ve gecelik borçlanma maliyetleri artan bankalar, vadesiz hesaplarda tutulan emekli aylıklarını ‘en ucuz kaynak’ listesinin başına aldı. Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre maaşını özel bankalardan çeken emeklilerin aylıklarının ortalama 3 bin lirasının vadesiz hesaplarda tuttuğu; elektrik, su, doğalgaz ve telefon gibi aylık faturaları için otomatik ödeme talimatı verildiğinde bu tutarın 8 bin liraya kadar çıktığı bildirildi. Emekli sayısı her bir bankada 100 binler ve milyonlarla ifade edildiği için emeklinin karnını bile doyurmaya zor yeten aylıklar vadesiz hesaplarda devasa kaynağa dönüşüyor.

 

 

BEDAVA KAYNAK DEMEK

 

Özel bir banka yöneticisi, faizlerin yükseltilmesiyle birlikte sıfır maliyetli vadesiz mevduatların her zamankinden daha fazla cazip hale geldiğini söyledi. Vadesiz hesapların büyük bölümünün maaş ve aylıklardan oluştuğuna işaret eden banka yöneticisi, “Emekli aylıklarının vadesiz hesaplara olumlu etkisi çok yüksek. Emekli bankaya yatan maaşının büyük bölümünü aynı gün çekse de ortalamada 3 bin lira gibi bir tutar vadesiz hesapta kalıyor. Faturalar için otomatik ödeme talimatı verilmişse bu tutar 8 bin liraya kadar çıkıyor. 1 milyon emekli müşterisi olan bir banka için bu tutar, aylık 3 milyar ila 8 milyar liralık bedava kaynak demek” diye konuştu.

 

 

Emekli, çocuğu için kredi çekiyor

 
Tespitlerini paylaşan banka yöneticisi, “Krediye ihtiyacı olmayan, aylığı belli seviyelerin üzerindeki emekliler daha fazla promosyon için özel bankalara gidiyor. Ancak düşük aylık alan, yaşı daha ileri olan emekliler kamuda kalıyor. En önemli gerekçeleri ise ucuz kredi çekebilmek. Çoğunun çocuğu işsiz. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak, evlen- dirmek, onlara eşya almak
için kredi çekiyorlar” dedi.