Elon Musk’ın Türkiye’de sansür çıkışına Wikipedia’dan çok sert tepki

Elon Musk’ın Türkiye’de sansür çıkışına Wikipedia’dan çok sert tepki
14 Mayıs 2023 18:40

Sosyal medya platformu Twitter’ın erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca ve Twitter’ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak amacıyla Türkiye’deki bazı içeriklere engel getirmesine bir tepki de Wikipedia’nın kurucu ortağı Jimmy Wales’ten geldi.

 

 

Dün sosyal medya platformu Twitter, erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca ve Twitter’ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak amacıyla, Türkiye’deki bazı içeriklerin erişimine engel getirdi.

Twitter Global Government Affairs (Twitter’ın Küresel Hükümet İşleri) hesabından yapılan açıklamada sosyal medya uygulamasının, Türkiye’de bazı içeriklere mahkeme kararı uyarınca ve platformun Türkiye’de faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla erişiminin engellendiğini vurguladı.

Sayfadan Türkçe ve İngilizce olarak yapılan açıklamada, “Twitter’a iletilen erişim engellenmesine yönelik mahkeme kararları uyarınca ve Twitter’ın Türkiye’de kullanıma açık kalmasını sağlamak amacıyla, Türkiye’de bazı içeriklerin erişimine engelleme getirdik. Politikalarımız çerçevesinde ilgili hesap sahiplerini bu işlemler hakkında bilgilendirdik. Engellenen içerikler dünyanın geri kalanında erişilir olmaya devam edecektir” ifadeleri yer aldı.

Twitter’ın Türkiye’deki bazı içeriklere iktidarın talebiyle erişime kapatması Twitter’ın sahibi Elon Musk ile bazı gazeteciler arasında tartışmaya neden olmuştu. Twitter’ın bu kararını eleştiren Bloomberg çalışanı Matthew Yglesias, “Türk hükümeti seçimlerden hemen önce Twitter’dan muhaliflerini sansürlemesini istedi ve @elonmusk buna uydu” paylaşımı yaptı.

Musk söz konusu paylaşıma yanıt vererek, “Senin beynin yerinde mi Yglesias? Twitter’ın tümüyle kapatılması ya da bazı tweetlere erişimin sınırlandırılması seçeneklerinden hangisini istiyorsunuz?” ifadelerini kullandı.