CHP’li Özcan: İktidar 1 milyon çocuk işçi yokmuş gibi davranıyor

CHP’li Özcan: İktidar 1 milyon çocuk işçi yokmuş gibi davranıyor
24 Mayıs 2024 07:53

TBMM Genel Kurulu’nda CHP adına doğum oranları ve çocuk yoksulluğu hakkında konuşma yapan Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Sizin iktidarınız 1 milyon çocuk işçi yokmuş gibi davranıyor, her yıl 65-70 çocuğumuzun iş cinayetlerinde ölmesine gözlerini kapatıyor. Bu gerçekler ‘Çok çocuk geleceğimizin teminatı.’ hamasetini çökertiyor” dedi.

 
Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Saadet Partisi’nin verdiği önerge üzerine Cumhuriyet Halk Partisi adına doğum oranları ve çocuk yoksulluğu hakkında konuşma yaptı. Türkiye’nin otuz yıl sonra da genç bir nüfusa sahip olmasını ve bu dinamik nüfusun Türkiye’yi kalkındırmasını kendilerinin de istediğini söyleyen Özcan, “çocuklara hak temelli bir ülke inşa etmeden ‘doğurganlık hızı düştü.’ diye ah vah edenleri ciddiye almadıklarını ifade etti. Özcan konuşmasına şöyle devam etti; “Ciddiye aldığımız şey, ülkenin tüm çocuklarına başta geçim sorunlarından azade, nitelikli kamusal eğitim sağlayabilme mücadelesidir; ciddiye aldığımız şey, kadını da çocuğu da özgürleştiren bir siyaseti cumhuriyetimizin, demokrasimizin bel kemiği hâline getirme mücadelesidir.”

 

 

“TÜİK verilerine göre çocuk yoksulluğunda Avrupa Birliği lideriyiz”

 

 

Düşen doğurganlık hızının temel nedeninin ekonomik olmasının yanı sıra hangi siyasi görüşten olursa olsun ailelerin çocuklarını okula aç göndermemek istemesi ve hatta bundan da önce nasıl nitelikli eğitim alacaklarıyla ilgili duydukları kaygı olduğunu ifade eden Özcan, “İktidarın pek umurunda değil ama ülkemizde ciddi bir çocuk yoksulluğu var. Verilerle konuşacak olursak, Eurostat 2022 verilerine göre, çocuklarda yoksulluk veya sosyal dışlanmışlık oranının en yüksek olduğu Avrupa Birliği üyesi kim? Yüzde 41,5’le Romanya. Ülkemizde bakalım, Türkiye’de TÜİK verilerine göre çocuklarda yoksulluk veya sosyal dışlanmışlık oranı kaç? Yüzde 42,7 yani çocuk yoksulluğunda Avrupa Birliği lideriyiz.” dedi.
“TEPAV’a göre 7 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor”

 

 

TEPAV’ın çocuk yoksulluğu raporuna göre 2016’dan beri yoksul çocuk sayısının sürekli attığını vurgulayan Özcan, şunları ifade etti; “7 milyon çocuk yoksulluk içinde yaşıyor. Rapor çok önemli bir yaraya parmak basıyor; Türkiye’de ebeveynlerin eğitim düzeyi düştükçe çocukların eğitim düzeyi de düşüyor. Örneğin, lise altı eğitim düzeyindeki annelerin çocuklarının yüzde 21,9’u yükseköğretim derecesinde eğitim oranına sahipken yükseköğretim gören annelerin çocuklarında ise bu oran yüzde 83,5’tir. Nedeni basit, yoksul hanede anne-babanın eğitimli olma ihtimali daha düşük, yoksulluk da çocuğun düşük eğitim imkânına sahip olmasıyla eş anlamlı.”

 

 

“İktidar 1 milyon çocuk işçi yokmuş gibi davranıyor”

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğurganlık hızının düşmesini Türkiye açısından varoluşsal bir tehdit olarak tanımladığını hatırlatan Özcan, “Sayın Cumhurbaşkanına hatırlatmak istiyorum: Sizin iktidarınız, öğrencilerimize bir öğün ücretsiz yemeği fazla görüyor. Sizin iktidarınız ki 1 milyon çocuk işçi yokmuş gibi davranıyor, her yıl 65-70 çocuğumuzun iş cinayetlerinde ölmesine gözlerini kapatıyor. Bu gerçekler ‘Çok çocuk geleceğimizin teminatı.’ hamasetini çökertiyor. Eğer iktidar bir nebze çocukları düşünüyorsa çocuk yoksulluğuyla mücadele acil eylem planını hayata geçirmelidir; gerisi lafügüzaftır” diyerek sözlerini tamamladı.