CHP’li Kaya: Fıstık üreticisinin alın teri yerlerde sürünüyor

CHP’li Kaya: Fıstık üreticisinin alın teri yerlerde sürünüyor
28 Eylül 2023 14:44

Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde fıstık üreticilerini tarlalarında ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Kaya, Osmaniye’de mısır üreticilerinin fiyat konusunda yaşadıkları sıkıntılar ardından fıstık üreticilerinin de umduklarını bulamadıklarının altını çizdi. Kaya’nın konuştuğu fıstık üreticileri, “Mısırda ciddi zarar ettikten sonra bu sene, mazota, gübreye,ilaca, işçiye verdiğimiz paralarla cebimize para girmediği gibi sürekli çıktı, hesap bile tutamadık bu sene. Mısır sonrası fıstık üreticileri olarak umutlanmıştık ve fıstık fiyatları 70 TL ile başlayıp, bugün 45 TL’ye düştü.Yarı yarıya düştü. Bu sene 300 dönüm fıstık ekenler seneye 100 dönüme düşürecekler.” Dedi.

 

 

 

Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, fıstık üreticilerinin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada, Osmaniye’de, 2022 yılında 18 bin dekara yaygın bir fıstık ekiminin yapıldığını ve 48 bin ton üretimin yapıldığının ilgililer tarafından kamuoyu ile paylaşıldığına dikkat çekerek “Kentimizde üretilen önemli ihracat ürünlerinin başında gelen fıstığın üretimini ve ihracatını yaygınlaştırmamız gerekirken sezon başında fıstık alım fiyatları yüksek rakamlardan başlamakta ve çok hızlı bir şekilde yarı fiyatına düşmektedir. Fıstık üreticisi bu seneki durumuna bakıldığında önümüzdeki yıl önünü göremediğini ve ekim yaptığı arazilerin miktarını azaltacağını söylemektedir. Bunun en büyük nedenlerinin başında da maliyetlerin çok ciddi bir hızla artması gelmektedir. Maliyetlerin çok fazla olduğu, mazotun 40 TL’ye yükseldiği bir gerçektir. Çiftçimiz, üreticimiz maliyetlerle baş edememektedir.100 dönüm tarlada 5 gün çalışarak tek bir yağmurlama yapan fıstık üreticisi yağmurlama başına maliyetlerinin 100 bin TL’ye dayandığını söylemektedir.”dedi.

 

 

Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya’dan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya: “Çiftçilik en kötü meslek haline geldi diyor çiftçimiz, işçiler yevmiyeleriyle geçinemiyor, siz ne yapıyorsunuz?

 

 

Osmaniye Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Asu Kaya, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde görüştüğü fıstık üreticilerinin “Çiftçilik en kötü meslek haline geldi” dediklerinin altını çizerek “ Çiftçimiz üretmezse, devlet, millet nasıl ayakta kalacaktır. Ayrıca, çiftçi kazanamadığı için işçilerine de yeterli miktarda yevmilerini verememekte veya yevmiye miktarlarını arttıramamaktadır. Çiftçinin kazanamaması sadece çiftçiyi etkilemiyor, bu bir zincir. Bu zincirin halkalarındaki herkes kaybediyor. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sesleniyorum. Çiftçiyi de yanında çalışan insanları da bitirdiniz. Çiftçi her zaman ezilen oluyor. Çiftçiyi düşünen bir iktidar yok. Çiftçinin alın teri yerlerde sürünüyor” dedi.