CHP’li Dinçer: Tarikatlara değil engelli bireylere bütçe ayırın

CHP’li Dinçer: Tarikatlara değil engelli bireylere bütçe ayırın
24 Mayıs 2024 09:25

CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, engelli bireylerin eğitime erişimi ile ilgili yaşanan sorunları TBMM Genel Kurul gündemine taşıdı.

 
Engelli bireylerin eğitime erişiminde büyük sorunlar yaşandığını dile getiren Dinçer, “Engelli bireylerin eğitim alabilmesi ve bireysel gelişimlerini sağlayabilmesi büyük önem taşımaktadır. Engelli bireylerin sosyal yaşamda ve iş hayatında var olabilmeleri için gerekli ve nitelikli bir eğitim alması gerekmektedir. Ancak mevcut durumda engelli bireyler için bu imkanlar çok kısıtlı kalmaktadır.” dedi.

 
Engelli bireylerin eğitimi için destek artırılmalı

 
Gelişmiş ülkelerde engelli bireyler için özel eğitim politikaları geliştirildiğini ve destek verildiğini ifade eden Dinçer şunları kaydetti;
“2023 yılı verilerine göre ülkemizde 500 binden fazla özel eğitime ihtiyaç duyan birey bulunmaktadır. Engelli bireylere haftalık 2 saat bireysel eğitim ve 1 saat grup eğitimi için destek ödemesi yapılmaktadır. Ancak zaten dezavantajlı durumda olan bireyler için verilen bu destek yeterli değildir. Özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere destek ödemeleri, bireysel eğitim için haftada 10 saate, grup dersleri için de haftada 2 saate çıkarılmalıdır.”

 
Tarikatlara değil engelli bireylere bütçe ayırın
“Engelli bireyler toplumun önemli bir parçasıdır. Onları yok saymak, en temel hakları olan eğitim hakkından mahrum bırakmak kabul edilebilir bir tutum değildir. Buradan Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz. Tarikatların istekleri doğrultusunda müfredat değişikli yapak için çalışma yapacağınıza, engelli bireylerin daha nitelikli ve kaliteli eğitim almaları için politikalar geliştirilmelidir.”