CHP’li Bülbül: Bakanlık çalınan eser sayısını ve maliyetini saklıyor!

CHP’li Bülbül: Bakanlık çalınan eser sayısını ve maliyetini saklıyor!
26 Mart 2023 12:15

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, çalınan ve kaybolan tarihi eserlerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bülbül önergesinde, çalındıkları müze ve kazı çalışmaları belirtilerek kaç eserin çalındığını, toplam değerlerinin ne olduğunu ve eserlerin çalınmasıyla ilgili kaç kişiye soruşturma başlatıldığını sordu.

 

 

Bakan Ersoy imzasıyla gelen yanıtta çalınan ya da kaybolan eserlerin sayısı ve toplam maliyeti belirtilmezken 2002-2022 yıllarında yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılan 12 bin 2 eserin ülkeye iade edildiği belirtildi. Ayrıca, 2018-2022 yılları arasında ise 20 kamu görevlisi hakkında işlem yapıldığı belirtilerek şöyle denildi:

 
“Müzelerde bulunan kayıp eserlerle ilgili soruşturmalar gerek idari gerek adli olarak yürütülmektedir. Bahsi geçen soruşturmalar sonucunda olaylara karışan veya ihmali olan kişilerin tespiti halinde ödetmeye yönelik işlemler gerçekleştirilmektedir. 2018-2022 yılları arasında tarihi eser kaçakçılığı suçundan 20 kamu görevlisi hakkında işlem yapılmış olup 18 kamu görevlisi görevine iade edilmiştir. 2 kamu görevlisinin işlemi hala devam etmekte olup bu suçtan ceza alan 9 kamu görevlisi bulunmaktadır.”