CHP’li Altıok, ‘Çevre Günün’de doğa talanı kitapçığı ve haritası yayınladı!

CHP’li Altıok, ‘Çevre Günün’de doğa talanı kitapçığı ve haritası yayınladı!
5 Haziran 2017 16:11

Doğa ve İnsan Haklarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Akp’nin Doğa Talanı Karnesi” kitapçığı, “İllere Göre Çevre Problemleri Çizelgesi” ve “Türkiye Çevre Durum Haritası” yayınladı.

 

 

 

 

Altıok, hazırladığı kitapçık, çizelge ve haritada Türkiye’nin doğal alanlarının son durumunu güncel veri ve görsellerle paylaştı.

 

 

Zeynep Altıok, zeytinlikleri ve meraları katledecek yasayı konuştuklarını, TBMM Genel Kurul’dan da bu tasarının geçmesi halinde zeytinliklerin ve meraların yok edileceğini belirtti.

 

 

Altıok, hazırladığı kitapçık, çizelge ve haritayı bugün TBMM’de Milletvekilleri ve basın mensuplarına dağıtarak kitapçığın, çizelgenin ve haritanın tüm demokratik kitle örgütleri ve doğa ile ilgili çalışma yapan kurum ve kuruluşlar ile kişilere de dağıtılacağını belirtti.

 

 

Altıok’un açıklamasının satır başları şu şekilde:

 

 

SON 40 YILDA 1.3 MİLYON HEKTAR SULAK ALAN KAYBETTİK

 

 

2016 Dünya Çevre Performansı Endeksi raporunda 180 ülke arasında 99. sıradayız. Biyolojik Çeşitlilik ve Yaban Hayatı kategorisinde 180 ülke arasında 177. sıradayız. Bunlar geleceğimiz açısından ürkütücü istatistikler. Son 40 yılda 1.3 milyon hektar kadar sulak alan geri dönülemez şekilde ekonomik ve ekolojik fonksiyonlarını kaybetti. Ekolojik denge ve biyolojik çeşitliliğin korunması için hayati öneme sahip olan sulak alanlar inşaat projelerinden, maden ocaklarına kadar birçok insani müdahale nedeniyle zarar görmeye devam ediyor.

 

 

SON 10 YILDA 27 MİLYON DEKAR TARİM ARAZİSİ KAYBOLDU

 

 

Son 10 yılda tarım arazilerimiz 27 milyon dekar azaldı. Yeni tarım alanları elde etmek için mera ve doğal orman alanları tahrip ediliyor. 1920’lerin başlarında arazilerimizin yüzde 56’sını meralarımız oluşturuyordu, bugün ise bu oran yüzde 19. Üstelik gündemde olan yasa ile daha fazla merayı kaybedeceğiz.

 

 

KAMUOYUNU ZEYTİNİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM

 

 

Gündemde olan zeytin yasasını geri çektirmek, Türkiye’nin doğasını kurtarmak için bize büyük bir fırsat verebilir. Zeytinimize sahip çıkarak ekoloji mücadelesini büyütebiliriz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde tüm duyarlı kamuoyunu zeytinimize, doğamıza ve yarınlarımıza sahip çıkmaya davet ediyorum.

 

1

 

2

 

a

b

c

d

e

g

i