Bunu iyi görmüyorum

Bunu iyi görmüyorum
18 Ağustos 2019 17:30

Öncelikle meteoroloji İstanbul’da dünki yağmuru çok geç haber vermiş ve yağacak yağmur miktarı konusundaki tahmini de gerçeğin çok altındaymış.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 
Tahmin 40 kilo, gerçek yağan 114. (birimi bilerek yazmıyorum zira okuduğum haberlerde verilen birimin doğru olmadığını sanıyorum, o nedenle sadece boyutu aktardım)

 

 
İnsanın aklına haliyle ilk olarak meteoroloji bunu İmamoğlu’nu zor duruma düşürmek için mi yaptı sorusu çok büyük bir hakla geliyor.

 
Zira meteorolojinin yıllardır, size zaman da vereyim, 2003’deki kar felaketinden sonra, yağmur ve kar haberlerini hatta çok da abartarak verdiğini, azcık yağmur yağacak olsa bile felaket olacakmış gibi haber verdiğini bizzat biliyorum, yaşayageldim, sık sık da uyuz oldum bu tavra.

 
Ne yani yağmasın mı yağmur, kar, ne yani dedim hep içimden.

 
Şimdi, bu meteorolojinin dünki yağmuru hem çok geç haber vermesi hem de yağacak yağmur miktarı konusunda uyarıcı olmaması çok şüphe verici.

 
Hatta kanaatim o yönde ki bu bilerek yapıldı.

 
Ve, imamoğlu hazırlıksız ve küt diye yakalandı.

 
Ancak bu süreçteki İBB ve İmamoğlu’nun durumunu buna rağmen iyi görmüyorum.

 
Zira…

 
1-İBB’den ilk açıklama saat 19.45’de yapıldı sosyal medya üzerinden

 
2-Sözcü’nün haberinden aktarıyorum: “İmamoğlu su baskınından büyük zarar gören Eminönü’nü ziyaret etti, ziyaret sırasında bir esnaf da İmamoğlu’na sitem etti. Dükkanı su baskınından zarar gören esnaf, “Başkanım dün kimseye neden ulaşamadık” dedi. Aynı esnaf, “Bir tane zabıta gelsin de bizimle ilgilensin. Şuranın elektriğini bile kestiremedik. Neredesiniz başkanım. Gerekirse bir sandalye atıp burada oturun” dedi. İmamoğlu da “Herkes burada. Her zaman irtibat halinde olacaksınız” diye konuştu. Ekrem İmamoğlu, meteorolojiden yağmur uyarısının geç geldiğini söyledi.”

 
Bu esnafı tepkisi spontane ve doğal, yani gerçekten İBB’de muhatap bulamamışlar. Bu çok belli. İmamoğlu’nun cevabı ise, defansif. Yani kendini savunmaya yönelik. Siyasetçiler defansif cevap vermemeli halka. Ki, defansif tutum ve cevap siyasetçiye çok zarar verir. İmamoğlu’nun cevabında ayrıca esnafa hafif bir kızgınlık var. Bu da doğru değil.

 
Elbette biliyoruz ki, İmamoğlu daha 40 gündür başkan.

 
Bu olanın sorumlusu olamaz.

 
Ama bu tür yönetim süreçlerinde halk bu durumdan ziyade, o gün somut neler oldu, ona bakar.

 
Mesela belediye ne kadar çabuk geliyor, ne kadar çabuk tepki veriyor vs.

 
Meteoroloji konusunda da önlem alınmaya çalışılabilir miydi, bilmiyorum ama sanki olabilirdi diyesim geliyor.

 
3-Bir husus da şu ki, bu tür akut durumlarda basın toplantısı yapılarak o günkü sorunun kaynağı anlatılabilir, mesela, “Mahmutpaşa tahliye sisteminin çok kötü bir durumda olduğunu tesbit ettik, sistemin şu şu ayaklarında şu şu sorunlar var, biz zaten İstanbul genelinde bu hususta tespit sürecindeydik, Mahmutpaşa tahliye sistemini eski yönetim en az 10 yıldır ağır biçimde ihmal etmiş.”

 

 

 
Bu tür basın toplantılarının son derece somut ve teknik bilgi arz etmesi lazım ki etki edici ve halkı ikna edici olsun.

 
Bir husus da İmamoğlu’nun yine tatilde şeklinde eleştirilmesiydi.

 
İmamoğlu ne olursa olsun, bu tatil lafıyla anılıyor olmaktan kurtulmalı.

 

 
Ama dün kendisine bu sorulunca verdiği cevap şu şekilde…

 

 
“Boş konuşan boş konuşuyor zaten makamı ne olursa olsun. İmamoğlu neden tatildeymiş, bak sen… İnsanoğluyuz. başka bir yerde de olabilirdim. Ailemin yanına birkaç günlüğüne tatile gitmiştim. Ondan önce de Nevşehir’de Hacı Bektaş-ı Veli anma törenlerindeydim.”

 

 
İmamoğlu bu cevabıyla, “yine tatildeydi” diye onu yıpratmaya çalışanlara yine koz veriyor.

 
İmamoğlu’nun ne yapıp, edip, bu, tatildeydi, tatil yapıyor lafından uzaklaşması lazım.

 

 
“Ailemin yanına birkaç günlüğüne tatile gitmiştim” bile demiyor olması gerekir.

 

 
Bu algı bir yerleşirse hep oynanır bununla.

 
Bunları yazıyorum zira uzun hayat ve siyaset tecrübeleri bana siyasetçilerin ilk dönemde yaptıkları hatalar hakkında hemen konuşulması gerektiğini öğretti.

 

 
Hiç gecikmeden ve defansif olmadan.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı
Didik didik bir şey aramışlar