Bir çevre katliamı daha başladı! Termik santral için 43 bin ağaç kesiliyor

Bir çevre katliamı daha başladı! Termik santral için 43 bin ağaç kesiliyor
23 Kasım 2014 12:29

Bartın’da kurulması planlanan termik santralin enerji iletim hattı için 43 bin ağaç kesilecek. Amasra’da 2 ayda 1500 ağaç kesildi. Köylüler, ÇED raporu onaylanmadan yapılan kesim için ‘katliam’ diyor.

 
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü, Hema Endüstri A.Ş. tarafından Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulması planlanan termik santralde üretilecek elektriği, Türkiye’nin şebeke sistemine dahil etmek için 54 kilometrelik enerji iletim hattı kuracak.

 

 

36.5 KİLOMETRE ORMAN İÇİNDE

 

 

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi’ndeki termik santrale kadar kurulacak 54 kilometrelik enerji iletim hattının 36.5 kilometrelik bölümü orman içinden geçiyor. Bu ormanlık alanda Zonguldak’ın Kilimli ve Çaycuma ilçesi ile Bartın merkez ve Amasra ilçelerini kapsayan Zetes-Amasra TES (HEMA) Enerji İletim Hattı için 43 bin ağaç kesilecek.

 

 

50 METRELİK KORİDOR

 

 

380 kilovat gerilimli hat için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda, orman içinden geçecek 36.5 kilometrelik hat boyunca 50 metrelik bir koridor açılacak.

 

 

Raporda, bölgedeki karaçam, kızılçam, meşe, gürgen, sarıçam, kestane, ıhlamur, sahil çamı, sedir, kayın, söğüt, yalancı akasya türlerindeki toplam 43 bin ağaç kesilmesinin öngörüldüğü belirtildi. Proje kapsamında Amasra’nın Saraylı Köyü mevkiinde 2 aydır ağaç kesimi sürüyor.

 

 

Bartın Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise proje kapsamında kendi sorumluluk alanlarında şu ana kadar 9 kilometrelik hat üzerinde 2 bin metreküp damgalama yaptıklarını, bunun yaklaşık bin metreküpünün kesildiğini söyledi. Yetkililer, bin metreküpün yaklaşık bin 500 ağaç demek olduğunu belirtti.

 

 

RESMEN KATLİAM YAPILIYOR

 

 

Köylüler, yüzlerce ağacın kesildiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Köy sakinlerinden Ali Özkanca, “Termik santral yapılacak diye ağaçların tamamını kestiler. Biz ormandan ağaç kessek hemen devlet kafamıza biner. Büyük ağaçların hepsi kesildi. Her gün bu ağaçlar TIR’lara yüklenip Orman İşletme depolarına götürülüyor. Burada resmen katliam yapılıyor” dedi.

 

 

183 HEKTAR ORMAN ALANI YOK EDİLECEK

 

 

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, toplam 183 bin hektarlık orman alanının yok edileceğini söyledi. Bu kesimin, Orman Kanunu’-nun, elektrik iletim hattının kamu yararı olacağı gerek-çesiyle orman alanına yapılmasına izin veren 17’nci maddesi kapsamın-da yapıldığını söyledi. At-mış, “Buna itiraz ediyoruz. Çünkü bu hattı başka yerden geçirebilirsiniz ama aynı ormanı bir daha geri getiremezsiniz. Yani ormanı ortadan kaldırmış olursu-nuz. Oradaki yaban hayata, toplumsal hayata zarar vermiş olursunuz” dedi.

 

 

İZİN ÇIKMADAN KESİYORLAR

 

 

Atmış, Termik santralle ilgili ÇED başvurularının geçmediğini belirtti. 5-6 kez iptal edildi. “Yani henüz izni çıkmayan termik santral için binlerce ağaç kesiliyor. Soma’da o kadar ağaç kesildi ama oradaki termik santralin izni vardı. Burada daha izni çıkmayan termik santral için kesim yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: Bugün