AKP milletvekili sanat yönetmenini eleştirdi, CHP’li belediye uluslararası bienali iptal etti

AKP milletvekili sanat yönetmenini eleştirdi, CHP’li belediye uluslararası bienali iptal etti
7 Eylül 2016 09:12

ÇANAKKALE’de 24 Eylül- 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 5’inci Uluslararası Bienali, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın, bienalin Genel Sanat Yönetmenliği ve Eş-Küratörlük görevini yürüten Beral Madra’yı hedef alan açıklamalarının ardından iptal edildi. Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ), Madra’nın görevinden kendi isteğiyle ayrıldığını ve bienalin de iptal edildiğini duyurdu. AK Partili Turan ise, “Çanakkalelilerin vicdanını yaralayan etkinliklere dur diyeceğiz” dedi.

 

 
Bu yıl 5’nci kez düzenlenecek olan Uluslararası Çanakkale Bienali’ne, genel sanat yönetmeni tartışması damga vurdu. 15 Temmuz sonrasında sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla darbeyi meşrulaştırdığı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hakaret içerikli ifadeler kullandığı ileri sürülülen Beral Madra’nın, Bienal’in genel sanat yönetmenliğini yapması Ak Partililerin tepkisine neden oldu. Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, 2 Eylül tarihinde yaptığı yazılı bir açıklamada, bienalin genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürüten Beral Madra’yı hedef aldı. Milletvekili Turan, Bienal’e destek veren Çanakkale Belediyesi’ni sorumluluğa davet etti ve “Şehrimizdeki Bienal’in genel sanat yönetmenliği CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi Beral Madra’ya yaptırılmak isteniyor. Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken, Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir? Belediyeyi bu etkinliğe destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?” ifadelerini kullandı.

 

 

 

BİENALİN İPTAL EDİLDİĞİ AÇIKLANDI

 

 

 

CABININ tarafından, web sitesinden yapılan yazılı açıklama ile bienalin iptal edildiği kamuoyuna duyuruldu. Yapılan yazılı açıklamada, binalin konusunun ‘Göç’ olgusu olduğuna dikkat çekilip, “Çanakkale Bienali, sivil kimliğiyle, toplumun farklı kesimleriyle diyalog halinde, kamu, özel sektör ve sivil toplumun katkı ve katılımlarıyla hayata geçirilmekte, bu yönüyle özgün ve özerk bir kimlik taşımaktadır. Çanakkale Bienali’nin ana destekçisi Çanakkale Belediyesi’dir. Bu desteğin yanı sıra, her bienalde olduğu gibi bu sene de bienal içeriği yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte birçok kurum ve kuruluş ile şeffaf bir iletişim yürütülerek paylaşılmış, katılım ve destekleri alınmıştır” denildi.

 

 

 

Açıklamada ayrıca, “Çanakkale Bienali’nin açılışına üç haftadan az bir süre kala, odağında sanatın olmadığı bir gündem etrafındaki gelişmelerden büyük üzüntü duyuyoruz. 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra, oluşan bu gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştır. Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali’ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz. Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz. Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin sahilimize vurduğu günün birinci yıldönümünde, Çanakkale Bienali’ne katkı veren herkesin emeklerini ve gerçekleşemeyen 5. Çanakkale Bienali’ni vatansız kalmış tüm insanlara ithaf ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

 

‘VİCDANLARI YARALAYAN ETKİNLİKLERE ‘DUR’ DİYECEĞİZ’

 

 

 

Ak Partili Bülent Turan, iptal edilen 5. Uluslararası Çanakkale Bienali hakkında bir açıklama daha yaptı. Turan, “Çanakkaleliler şahittir ki; şehrimizin marka değerine değer katacak her türlü yatırımı, etkinliği, projeyi siyasi hiçbir önyargı olmadan destekledik. Bu duruşumuzu da sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi tarihimizde bir ilk olan iktidarı ve muhalefeti ile teröre karşı gösterilen dik duruşun yara almasına sebep olacak tavırları kabul edemeyiz. Eğer Çanakkale gerçek bir barış kenti olacaksa Çanakkale’nin tüm kesimlerini kapsayacak organizasyonlar yine Çanakkalelilerin vicdanında karşılık bulan isimler tarafından yürütülmelidir. Terör ve darbenin her türlüsüyle çok ciddi mücadele ettiğimiz bu dönemde koşulsuz, şartsız darbe karşısında net bir tutum sergileyemeyen bir ismin organizasyon ekibinde bulunması kabul edilemezdi. İçinden geçtiğimiz hassas süreci göz önünde bulundurarak dile getirmiş olduğumuz teklif söz konusu ismin organizasyonun bir parçası olmaktan çıkarılmasıydı. Organizasyon komitesi ise bunun yerine adeta ‘Beral Madra yoksa Bienal de yok’ anlayışı içerisinde Bienal’i iptal etmeyi tercih etmiş. Bu bile Çanakkale Bienali’nin kimler uğruna iptal edildiğini ortaya koyuyor aslında. Önümüzdeki süreçte de Çanakkale, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerler gereği birçok etkinliğe ev sahipliği yapacaktır. Umuyoruz ilerideki etkinlikler hassas planlanmış ve herkesin değerlerine saygı duyulduğu bir zeminde gerçekleşir. Şehrimizin, HDP için pilav dağıtmak, HDP’li belediyelerle protokol imzalamak, isimleri terörle anılan marjinal isimlere konferans ve konser verdirmek gibi Çanakkalelilerin vicdanını yaralayan işlerle gündeme gelmesine ‘Dur’ diyeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

‘BİENAL’İN İPTALİ KAYGI VERİCİ’

 

 

 

İptal edilen Uluslararası Çanakkale Bienali ile ilgili, İda Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu da yazılı bir basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Bienalin iptalinin kaygı verici olduğu belirtilen yazılı açıklamada kararının gözden geçirilmesi istenip, Bienalin’in küratörü Beral Madra’nın T.C Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı, İKSV ve Kültür ve Turizm Bakanlığı imzalı birçok ulusal ve uluslararası sanat projesinde yer almış bir sanat yönetmeni olduğuna dikkat çekildi. Madra’nın başlangıcından itibaren Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmenliğini üstlenmiş uluslararası kabul görmüş bir sanatçı olduğu da vurgulandı.

 

 

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA) –