‘Bazı’ bakım ve onarım talepleri gerçekleştirilmiş yangın söndürme uçaklarına ilişkin cevapsız sorular!

‘Bazı’ bakım ve onarım talepleri gerçekleştirilmiş yangın söndürme uçaklarına ilişkin cevapsız sorular!
24 Kasım 2021 07:37

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 26 Ağustos 2021 tarihinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde 2021 yılı içerisinde çıkan orman yangınlarında binlerce hektar orman alanının kül olduğunu, yurttaşlarımızın hayatlarını kaybettiğini ve binlerce hayvanın telef olduğunu ifade ederek, orman yangınlarına müdahale için kullanılan uçakların kullanılamaz halde olmasının bu tabloyu ortaya çıkardığına işaret etti.

 

 

 

Önergede sözü geçen uçakların son kullanıldığı 2018 yılı sonrasında 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yangın kaynaklı orman kayıplarının kat be kat arttığına dikkat çekildi. Bakımsızlıktan uçmadığı iddia edilen uçakların Kayseri’de bulunan 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünce bakım ve kontrol işlemlerinin yapılabildiğini belirten Gök, Türk Hava Kurumu(THK) tarafından uçakların bakımının 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğünce yapılması amacıyla başlatılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını ifade etti.

 

 

Önergede yangın söndürme uçaklarının bakım ve kontrol işlemlerinin yapılabilmesi için THK tarafından 2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne yapılan başvuruların akıbeti ve bu uçakların kullanılabilir duruma getirilmesi için yapılan çalışmalara ilişkin sorular yöneltildi.
10 Kasım 2021 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı “2009 – 2018 yılları arasında ve 2021 yılında bazı bakım ve onarım taleplerine ilişkin işlemler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden gerekli onay ve yetkiler alınmak suretiyle gerçekleştirilmiştir.” şeklinde bir ifadeyle önergeyi cevapladı.

 

 

2. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nün uçakların bakım ve kontrol işlemlerini yapmasının teknik olarak mümkün olduğu bilinmesine ve THK’nın bu konuya ilişkin başvurularına rağmen uçakların hangi sebeplerle kızakta bekletildiğine ilişkin herhangi bir cevap paylaşılmadı diyen CHP’li Gök “Ülkemizin ciğerlerinin göz göre göre yanmasında sorumluluğu bulunan yetkililer üç maymunu oynamakta, yaşadığımız acı kayıplara rağmen ilgili Bakanlıklar halen ormanlarımızın korunmasına ilişkin somut adımlar atmamaktadır.” açıklamasını yaptı.