Yazın yağmur, kışın kuraklık yaşanıyor: İklim değişikliği kabul edilmeli

Yazın yağmur, kışın kuraklık yaşanıyor: İklim değişikliği kabul edilmeli
27 Temmuz 2018 11:40

Yaz mevsiminde aniden bastıran şiddetli yağışları değerlendiren Dr. Sedat Kalem: Fosil yakıtlara yatırım yapmaya son verilmeli. İklim değişikliği kabul edilip uyum tedbirleri devreye sokulmalı

 

 

Demet Sargın / Birgün

 

İklim değişikliği artık kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Aşırı sıcaklar, kuraklık, büyük orman yangınları, sel ve taşkınlara sebep olan yağmurlar Dünya genelinde alarm vermeye başladı. Konu hakkında konuştuğumuz WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem “Artık iklim değişikliğinin varlığını kabul edip, düzenlemeler ona göre yapılmalı” diyor.

 

Alışık olduğumuzun dışında bir yaz mevsimi geçiriyoruz. Ülkemizde son iki yazdır kuvvetli yağmur yağışları görülüyor. Su baskınlarına kadar varan yağışlar büyük zarara sebep oluyor. Öte yandan geride bıraktığımız kış ise oldukça kurak geçti. Tüm bu yaşananlar bile iklim değişikliğini önemli ölçüde hisseden ülkelerden biri olduğumuzu kanıtlar nitelikte.

 

‘İklim değişikliği tam da bu’

 

Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Sedat Kalem WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, yaz mevsiminde yaşadığımız ve alışık olmadığımız gök gürültülü yağışlar için, ‘iklim değişikliği tam da bu’ yorumunu yapıyor. Kalem şöyle devam ediyor: “Beklenmedik anlarda yaşanan beklenmedik hava olaylarıdır iklim değişikliği. Bu değişik farklı coğrafyalarda farklı biçimlerde görünebilir. Bizim bulunduğumuz Akdeniz kuşağında yüksek sıcaklıklar ve kuraklık şeklinde gösteriyor kendini. Ya da tropikal iklimde olduğu gibi yaz aylarında aşırı yağışlar alıyoruz. Yani mevsimlerin ve hava olaylarının karakteristik yapısı değişiyor. Aşırı kuraklık ya da çok yağış yaşanıyor. Bunlar da orman yangınlarının daha sık, daha büyük ve daha şiddetli olmasına sebep oluyor. Bu da doğanın ve insanın felaketlerle daha sık karşı karşıya gelmesi anlamına geliyor.”

 

Fosil yakıtlardan uzak durulmalı

 

Kalem, konuşmasının devamında iklim değişikliği yaşandığını kabul edip uyum sağlayıcı planlamalar yapılması gerektiğini ifade ediyor: “Yapılması gereken iki şey var var. Birincisi iklim değişikliğine sebep olan etkenleri azaltmak. Yani karbon emisyonu azaltmak ve fosil yakıtlara yatırım yapmaktan vazgeçmek lazım. İkinci olarak da, iklim değişikliğini kabul etmek ve uyum tedbirlerini devreye sokmak. Yaşamın her alanında yapmak gerekiyor bunu. Yetkililere büyük görev düşüyor.”

 

Yağışların ardından oluşan yol çökmelerine, biriken suların göle dönüşmesine de değinen Kalem, bu durumu şehirlerimizin alt yapı olarak şuan içinde bulunduğumuz iklim şartlarına uygun olmayan eski projeler olduğuyla açıklıyor. Son 10 yıldır düzenli olarak sıcaklık rekorlarının kırıldığını sözlerine ekleyen Kalem sözlerini şöyle noktaladı: Yağış olunca dereler taşıyor, alt geçitler sular altında kalıyor çünkü şehirlerde hiçbir şey şu anki iklim koşullarına göre tasarlanmamış. Ama artık görünen bir gerçek var, sürekli sıcaklık rekor kırıyor. Arık buna göre davranmaları, şehirleri buna göre düzenlemeliyiz. Gerçek de ortada yapılması gerekenler de.”

 

https://www.birgun.net/haber-detay/yazin-yagmur-kisin-kuraklik-yasaniyor-iklim-degisikligi-kabul-edilmeli-224877.html