Domates fiyatını gören çiftçiler markette şok oluyor

Domates fiyatını gören çiftçiler markette şok oluyor
15 Mayıs 2017 09:15

Domatesin fiyatı el yakmaya devam ederken çiftçi tarlada sattığı ürünü markette tanıyamıyor. Çiftçiler,1 TL’ye sattıkları domatesin İstanbul ve Ankara’daki marketlerde 10 TL’ye satıldığını haberlerden izlediklerinde şok geçirdiklerini belirttiler

 

 

 

Aydın Demir / Sözcü

 

 

Geçen günlerde marketlerde fiyatı 10 TL’ye kadar yükselen domatesin fiyatı tarlada düştü. Geçen hafta tarlada 1.5-2 TL’ye alıcı bulan domatesin toptan fiyatı üreticide 60 kuruşa kadar geriledi. Fiyat gerilemesinin mutfağa yansımasının birkaç gün süreceği belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) nisan ayı verilerine göre tüketici bazında yüzde 61.03 ile en yüksek artışı kaydeden domates fiyatlarındaki ateş, tarlada 1 TL’nin altına gerilerken İstanbul’daki marketlerde 7 TL’ye domates satıldığını öğrenen çiftçiler şaşkınlık geçirdi.

 

 

9 TL KİMİN CEBİNE GİTTİ

 

 

Mersin’deki domates seralarında yerinde 80 kuruşa alıcı bulan domates fiyatları Alanya ve Gazipaşa’daki seralarda 60 kuruşa kadar geriledi. 2016 yılında Rusya’nın domates ithalatına sınırlama koyması ile domatesin para kazandırmayacağını düşünen binlerce üretici, domates seralarını bozdu.

Seracılığın yaygın olduğu Antalya ve Mersin’de domatesin ateşi tarlada düşmeye başladı. Mersin’deki seralarda domatesin kilosu 80 kuruşa gerilerken, Mersin halinde fiyatlar 1.5-2 TL’ye kadar düştü. Geçimini domates yetiştiriciliğinden sağlayan çiftçiler,1 TL’ye sattıkları domatesin İstanbul ve Ankara’daki marketlerde 10 TL’ye satıldığını haberlerden izlediklerinde şok geçirdiklerini belirttiler.

 

 

30 yıldır domates yetiştirerek geçimini sağladığını kaydeden çiftçi Hasan Arslan, “Bu sene en fazla 1.5 TL’den domates sattım. Bizim domateslerin İstanbul’da 10 TL’ye satıldığını duyunca şaşkınlık yaşadım. Aradaki 9 TL kimin cebine gitti. 10 TL’den domates yiyen vatandaşların durumuna acıdım. Şu anda serada 1 kilo domatesi 80 kuruştan satıyoruz. Bir hafta içinde fiyatlar 30 kuruşa geriler. Borçla geçimimizi sağlıyoruz. Domatesin kilosunun 1 TL’ye gitmesi bile büyük para” dedi.

 

 

SORUMLU MARKETLER

 

 

Mersin Meyve ve Sebze Toptancıları Derneği Başkanı Şiren Özdemir, “Mersin halinde domatesin kilosu 1.5 TL civarında seyir gösteriyor. İstanbul’da, Ankara’da başta domates olmak üzere sebze meyve fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının baş sorumlusu marketler. Halde 1.5 TL olan domatesin market raflarına ulaştığında 10 TL’ye satılmasından kimler haksız kazanç sağladı. Bu sorgulanmalı” diye konuştu.

 

 

Domates serasına kavun ektiğini belirten çiftçi Yusuf Şahin ise, “Televizyon haberlerinde İstanbul’da domatesin kilosunun 12 TL’ye kadar çıktığını duyunca domates ekmediğime pişman oldum. Fakat çevremde domates yetiştiren arkadaşlarım en fazla 1.5 TL’den ürün sattı. Şu anda domatesin tarla fiyatı 80 kuruşa geriledi. Bu durumu görünce kavun kararımın yerinde olduğunu düşünerek rahatladım” diye konuştu. Alanyalı çiftçi Yusuf Keçeli ise, domates fiyatlarının tarlada 60 kuruşa kadar gerilediğine dikkat çekerek, “Tarlada 60 kuruş olan domatesi kimler hangi vicdanla vatandaşa 7-8 TL’ye satıyor? Bunu anlamak mümkün değil” diye konuştu.