CHP’li Tığlı’dan ‘8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’ mesajı

CHP’li Tığlı’dan ‘8 Mart Emekçi Kadınlar Günü’ mesajı
8 Mart 2019 14:05

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “8 Mart 1857 tarihinde Amerika’da çalışma şartlarının düzelmesi için mücadele eden ve grev yapan işçi kadınlar önce polis tarafından şiddete maruz kaldı. Fabrika çatısı altında bulunan emekçi kadınların üzerine kilitlenen kapılar onları adım adım ölüme götürdü. Bu süreçte fabrikada çıkan ya da çıkartılan yangın ile birlikte 129 kadın işçi, yanarak feci şekilde katledildiğinde ABD’de yaşanan bu olay dünya tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” dedi.

 

 

Yaşanan bu korkunç olayın üzerinden 162 yıl geçmiş olması kadına yönelik şiddetin azaldığı anlamına gelmemelidir diyen Tığlı, “kadına yönelik şiddet olaylarının en vahim yaşandığı ülkelerden birisi olan ülkemizde, 2016 yılında en az 329, 2017 yılında en az 409 ve 2018 yılında en az 439 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür” dedi.

 

 

Birleşmiş Milletler, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Birliği Yasaları, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı sözleşmeleri, yönetmelikleri, değerlendirmeleri ve raporları dünyanın her yerinde yaşanan kadına yönelik şiddet olaylarını önlensin diye çıkartılmıştır.

 

 

CHP’li Tığlı, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)etkili ve yeterli bir şekilde uygulanmadığı sürece maalesef ülkemizde kadınlara yönelik şiddet devam edecek gibi görünmektedir” dedi.

 

 

2019 yılının Ocak ve Şubat aylarında en az 74 kadın öldürüldü. En az 52 kadın cinsel şiddete maruz kaldı ve yine en az 7 çocuk istismar edildi diyen Tığlı, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün kutlanmasını doğru bulmuyorum. 8 Mart günü bir anma etkinliğidir. Dolayısıyla, 8 Mart 1857 yılında öldürülen 129 işçi kadını ve asırlardır dünyanın her bir köşesinde emek ve hak mücadelesi verdikleri için ölen ya da öldürülen tüm kadınları rahmetle anıyorum. Anıları ve yürekli mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.