CHP’li Sarıbal: Hükümet tarım desteklerinde tarım kanununa uymuyor

CHP’li Sarıbal: Hükümet tarım desteklerinde tarım kanununa uymuyor
20 Ağustos 2017 09:39

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açıklanan tarım ve hayvancılık desteklerine tepki gösterdi.

 

 

 

 

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Bakanlar Kurulunun “2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, açıklanan tarım ve hayvancılık desteklerine tepki gösterdi.Belirtilen desteklerin ülke tarımına hiçbir katkısının olmadığının altını çizen Sarıbal, “Biz üretmeyelim yabancılar üretsin, tarım ve hayvancılık destekleri tutarları, ‘ithal edelim satın alalım’ demenin başka bir yoludur. Yani bu destekler yabancı üreticilerin desteklenmesi anlamına gelir”dedi.

 

“Proje hayal ürünü”

 

 

 

 

Milli Tarım Projesi adı altında yapılan çalışmaların milli çöküş projesi olduğunu ifade eden Sarıbal, “Bu proje hayal ürünüdür. Üreticinin ülkenin toplumun lehine bir çalışma gibi sunulması, gerçeği değiştirmez demiştik. Gelinen noktada yine aynı hükümetin yeni Bakanı Fakıbaba’da çiftçiye sürpriz yapacaklarını söylemişti. Sürprizi çiftçiyi AKP İktidarının tümünde olduğu gibi mutsuz etmeye devam etmiştir” dedi.2017 yılı için ödenecek tarım desteklerinin belli olduğunu hatırlatan CHP’li Sarıbal, “Aradan iki buçuk ay geçti. Resmî Gazete’de yayımlanan destekler, 8 Haziran’da gazetenin yayımladığı miktarlarla aynı. O zaman iki buçuk aylık gecikmeye yol açan sebebi de açıklamaları gerekir” şeklinde konuştu.“Hükümet tarım desteklerinde tarım kanununa uymuyor”2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci Maddesine göre, “Tarımsal destekleme programları için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz” denilmesine rağmen aradan geçen 10 yıllık dönemde tarım destekleri milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmediğini anlatan CHP’li Sarıbal, şunları söyledi:

 

 

“Çiftçilerden desteği esirgeyen hükümet tarım desteğinin beş katını rantiyecilere faiz olarak ödemektedir. Fark ödemesi desteğinde 17 üründen sadece iki ürünün desteği artırıldı. Pamukta kilogram başına 75 kuruş olan prim desteği 5 kuruşluk artışla 80 kuruşa çıkarıldı. Dane mısır desteği ise 1 kuruşluk artışla 2 kuruştan 3 kuruşa çıkarılıyor. “Hububat ve bakliyatta prim destekleri artırılmadı”

 

 

“Hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisini düşürerek ithalatı destekleyen hükümet, destekleri artırılmayarak yerli üretici adeta cezalandırılıyor.”

 

“Yağ bitkileri primlerinde de artış yok”

 

“Arz açığı olduğu ve bu nedenle destekleneceği söylenen ayçiçeği, aspir, kanola, soya gibi ürünlerin priminde hiçbir atış yapılmadı. Söylenenle uygulama bir türlü örtüşmüyor.”

 

“Mazot desteği devede kulak kaldı”

 

“2017 üretim döneminden itibaren mazot maliyetinin yüzde 50’sinin destekleneceği vaat edilmesine rağmen açıklanan mazot ödemesi destekleme yapılan ürünlerde yaklaşık yüzde 30 dolayında kalmıştır. Oysa bu konu seçim ve referandum malzemesi olmuştu. Tarımda mazot kullanımı 4 milyar litre civarındadır. Yani çiftçi mazot için yaklaşık 18 milyar lira ödemektedir. Bunun yüzde 50’si desteklense 9 milyar lira ödemek gerekir. Oysa 2017 yılı için ödenecek mazot desteği 723 milyon liradır.Hayvancılıkta en önemli girdilerden birisi yem. Yem desteklerinin artırılması bir yana belli kalemlerde düşürülüyor. Bakanlıkta her fırsatta dile getirilen “et meselesi ot meselesidir” sözü de lafta kalmış görünüyor. 2016 yılında erkek sığırlarını mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi yapılıyordu. 2017 kararnamesinde yer verilmeyerek besilik dana kesim desteği kaldırıldı. Türkiye, kesimlik, besilik hayvan ithal ederken yerli besiciliği geliştirecek dana kesim desteğini neden kaldırılıyor. Yerli üretime destek böyle mi olur? Üretim değil, ithalat destekleniyor.”

 

 

Kaynak: Birgün