CHP’li Gürer: PTT kredilerinde 458 sahtecilik tespit edildi

CHP’li Gürer: PTT kredilerinde 458 sahtecilik tespit edildi
10 Eylül 2017 10:55

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT’de havale ve çek işlemleriyle ilgili 5, kredi işlemleriyle ilgili de 458 sahtecilik tespit edildiğini, Pttmatik sahtecilik olaylarıyla ilgili de 800 müşterinin mağduriyetinin giderildiğini açıkladı.

 

 

 

GÜRER, PTT BANKLAR’DAKİ SAHTECİLİK OLAYLARINI GÜNDEME GETİRDİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yönelttiği soru önergesinde, PTT Bank işlemlerinde yaşanan sahtecilik ve usulsüzlük olaylarını gündeme getirdi. Gürer, önergesinde “PTT Bank işlemlerinde güvenliğin artırılması ve karşılaşılan usulsüzlüklerin en aza indirilmesi amacıyla; bilgi sistemlerinde kontrol mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik tedbirler alınmakta mıdır? PTT Bank işlemlerinde bu zamana kadar size ulaşan kaç usulsüzlük mevcuttur?” şeklindeki sorulara yanıt verilmesini istedi.

 

 

BAKAN ARSLAN: “ÖNLEM ALIYORUZ”

 

 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, PTT Bank işlemlerinde güvenliğin arttırılması ve karşılaşılan usulsüzlüklerin en aza indirilmesi amacıyla; bilgi sistemlerinde kontrol mekanizmalarının geliştirilmesine yönelik olarak, BDDK ilkeler tebliğinde (Bankalarda bilgi sistemleri yönetiminde esas alınacak ilkelere ilişkin tebliğ) belirtilen hususlar doğrultusunda gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

HGS işlemlerinin yapıldığı Bankacılık yazılımının güvenli bir yazılım olduğuna dikkat çeken Bakan Arslan, bugüne kadar yazılım güvenliğinden kaynaklı bir usulsüzlük yaşanmadığını belirtti.

 

 

SAHTECİLER SINIR TANIMIYOR

 

 

2015 yılından itibaren belli dönemlerde bazı illerimizde Pttmatik cihazlarının para verme bölümüne dış yüzeyi Pttmatik gövde renginde sert plastik olan, iç yüzeyi yapışkan olan düzenek koymak suretiyle, müşteri paralarına el konulmasına yönelik sahtecilik olaylarının yaşandığını açıklayan Bakan Arslan, “Sahtecilik olaylarının önlenmesi amacıyla bu tarz para alıkoyma işlemlerinin tespit edilerek sistemde alarm verilmesine yönelik çözüm üretilmiş, ayrıca söz konusu düzeneklerin para verme ünitelerine takılmasını engellemek amacıyla wing shutter (kanat panjuru) aparatları da takılmak suretiyle sorun ortadan kaldırılmıştır” dedi.

 

 

GÜVENLİK SİSTEMİNİ DEVRE DIŞI BIRAKTILAR

 

 

Bakan Ahmet Arslan, “Kart kopyalama vb. sahtecilik olayları sıklıkla Bankacılık sektöründe yaşanan bir durum olmasına karşın Pttmatik cihazlarında bulunan güvenlik sistemleri sayesinde Pttkart’ların kopyalama şikayetleri yaşanmamasına rağmen Nisan 2016 döneminde sahtecilerin mevcut güvenlik sistemlerini devre dışı bırakan yeni nesil kopyalama sistemlerinin kullanması sebebiyle Pttmatik cihazlarında da kopyalama olayları meydana gelmiştir. Kopyalama olaylarını önlemek amacıyla yeni güvenlik sistemleri (CPK sinyal bozucu donanım) satın alınarak , montajı gerçekleştirilmiş olup, bu aşamada da herhangi bir sorun bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

 

 

800 MÜŞTERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ

 

 

Ulaştırma. Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Havale ve çek işlemleri ile ilgili olarak ise 5 adet sistemsel usulsüzlük tespit edilmiş olup, sorunun giderilmesi sağlanmıştır. Kredi işlemleri ile ilgili olarak 458 adet sahtecilik/usulsüzlük tespit edilmiş olup, soruşturması yaptırılarak, soruşturması sonucuna göre yasal, disiplin ve idari yönlerden gerekli işlemler yapılmıştır. Pttmatik sahtecilik olayları kapsamında mağduriyeti PTT A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından giderilen müşteri sayısı ise 800 kişidir” şeklinde konuştu.