CHP’li Emir: Erdoğan ile Çipras arasında sığınmacılar konusunda yeni bir pazarlık mı yapıldı?

CHP’li Emir: Erdoğan ile Çipras arasında sığınmacılar konusunda yeni bir pazarlık mı yapıldı?
12 Aralık 2017 12:08

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Lozan güncellenmeli” ve baş müftülük çıkışıyla gündeme gelen Atina ziyaretinde, Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında, adalarda tutulan sığınmacılar konusunda yeni bir pazarlık yapılıp yapılmadığını sordu.

 

 

 

CHP’li Emir, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7-8 Aralık 2017 tarihlerinde gerçekleşen Atina ziyaretine ilişkin Yunanistan’da yayınlanan Kathimerini gazetesinde çıkan haberi gündeme getirdi. Gazetede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderilmesiyle ilgili bir talebini kabul ettiğinin yer aldığını belirten CHP’li Emir, soru önergesinin gerekçesinde, “Bilindiği üzere iki ülke arasında yapılan sığınmacı anlaşması gereği Türkiye üzerinden Yunanistan’a sığınanlar, Yunan adalarındaki kamplara gönderilmekte, buradan da Türkiye’ye iadeleri yapılmaktadır. Ancak dile getirilen iddialara göre, Yunanistan, Yunan adalarındaki kamplarda yaşanan izdiham nedeniyle bir süredir belli sayıdaki sığınmacıyı ana karasında tutmaktadır” dedi.

 

 

Erdoğan, sığınmacılar konusunda yeni bir söz verdi mi?

 

 

CHP’li Emir, konuyla ilgili Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

 

 

“-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Çipras’a, daha önceki anlaşmaya ek olarak Yunanistan ana karasında tutulan sığınmacıların da Türkiye’ye iadesi konusunda söz verdiği iddiası doğru mudur?

-Doğruysa, hangi anlaşmaya göre böyle bir söz veya karar verilmiştir?

-Bu kapsamda kaç sığınmacının Türkiye’ye iadesi söz konusudur?

-İki ülke liderleri arasında müzakere edilen konularda, görüşmeler sonrasında basın açıklamaları yapılırken, bahsi geçen konuda neden hiçbir resmi açıklamada bulunulmamıştır?”​