Zorunlu emekliliğe itiraz sürüyor

Zorunlu emekliliğe itiraz sürüyor
1 Aralık 2022 08:17

Kamudaki bir milyon taşeron işçinin kadroya alınması sırasında, düzenlemeye konulan bir madde, milyonlarca işçiyi tedirgin ediyor.

 

 

Milli Gazete’den Ahmet Açkay’ın haberine göre prim gün sayıları dolan işçilere zorunlu emeklilik getiren düzenlemenin değiştirilmesi isteniyor. Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert, üç bakana mektup gönderdi.

* Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a bir mektup göndererek, EYT düzenlemeleri yapılırken 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen binlerce işçiyi ilgilendiren zorunlu emeklilik uygulamasındaki tehlikeye dikkat çekti. Devlet Sert, aynı mektubu TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerine de yolladı. Sert, EYT’de gönüllü emeklilik uygulaması olmaması halinde özellikle taşerondan kadroya geçen işçilerle ilgili kamuda tecrübeli personel eksiğinin had safhaya çıkacağını ve devletin çok yüklü bir kıdem tazminatı yükü altına gireceğini ifade etti.

 

 

EYT’DE GÖNÜLLÜLÜK ESAS ALINMALI

 
Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, sendikanın örgütlü bulunduğu Bakanlıklar ile EYT düzenlemesini yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına gönderdiği mektupta EYT’de gönüllülüğün esas alınması gereğine dikkat çekti. Sert mektubunda şunları dile getirdi: “Çıkarılan 696 Sayılı KHK ile yapılan düzenleme sonucu kadroya geçen bu personelin emeklilik şartları ise 696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23’üncü maddeye göre emekli aylığı almayı hak ettikleri gün, istekleri dışında zorunlu emekliye sevk edilmeleri şeklinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda 2018 yılından beri Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olarak gördüğümüz ‘Zorunlu Emeklilik’ konusuna itirazlarımızı sürdürmekteyiz.”

 

 

DÜZENLEME YAPILMAZSA KAMUDA TECRÜBELİ İŞÇİ KALMAZ

 
“Sadece kendi işkolumuzla ilgili yaklaşık 30 bin tecrübeli-kıdemli işçiyi 40’lı yaşlarda emekli ederek kamudaki sağlık ve sosyal hizmet alanında büyük bir boşluk oluşturacak bu işlem, mevcut emeklilik politikaları ile çelişmekte, devlet memurlarının ya da eski kadrolu işçiler ile İŞ-KUR üzerinden işe başlayan işçiler arasında da büyük eşitsizlik ortaya koymaktadır. Sendika olarak, öncelikle 696 Sayılı KHK’da zorunlu emekliliğe meydan verecek düzenlemenin kaldırılmasını ve EYT kapsamında değerlendirme yapılacaksa da isteğe bağlı emeklilik koşullarına ilişkin bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.”