Zonguldak’ta Covid-19 testi skandalı Meclis gündeminde! CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı salgın yönetiminde yeni bir skandala imza attı

Zonguldak’ta Covid-19 testi skandalı Meclis gündeminde! CHP’li Gök: Sağlık Bakanlığı salgın yönetiminde yeni bir skandala imza attı
29 Nisan 2021 06:08

Zonguldak’taki Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda çalışan onlarca madenci Covid-19 yakalandı. Ardından da İl Sağlık Müdürlüğü madencilere Covid-19 testi yaptı ancak, test sonuçları tam beş gün sonra açıklandı ve birçok işçinin test sonucu da pozitif çıktı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

CHP’li Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Türkiye Taş Kömürü Kurumunda (TTK) çalışan maden işçileri Covid-19 önlemlerinin çalışma sahalarında uygulanmadığını ifade etmekte, salgın şartlarına rağmen çalışma koşullarının iyileştirilmediğini belirtmektedir. Giyinme kabinleri, banyolar ve kantin aynı anda yüzlerce işçi tarafından aynı anda kullanılmakta sözü geçen ortak kullanım alanları düzenli olarak dezenfekte edilmemektedir. Binlerce madenci tek bir kapıdan madene giriş yapmakta, tek bir asansörü aynı anda 40 işçi kullanmaktadır. Maden emekçilerine günlük sadece 1 maske verilmekte, işyerine yerleştirilen dezenfektan kutuları düzenli olarak doldurulmamaktadır. Çoğunluğunda akciğer rahatsızlıkları bulunan madencilerimizin virüs kapması ve virüsün akciğerlerine sirayet etmesi durumunda çok ağır hastalık durumu ile karşı karşıya kalacaklarının bilinmesine rağmen bütün risklerin göz ardı edilmesi insan hayatının hiçe sayılması anlamına gelmektedir.
Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan 21 madencimizin Covid-19’a yakalanması sonrasında kendilerine yapılan testlerin sonuçları 5 gün sonra açıklanmış, süreçte çalışmaya devam eden işçiler diğer çalışanlar ile temaslarını sürdürmüşlerdir. Gecikmeye ilişkin yoğunluğu gerekçe gösteren Sağlık Bakanlığı salgın yönetiminde yeni bir skandala imza atmıştır. Geçimlerini sağlayabilmek için hayatları pahasına madende alın teri döken emekçilerimizin aşılamada önceliğe alınması beklenmektedir.

 

 

Bu bilgiler ışığında:
1. Türkiye Taşkömürü Kurumu madenlerinde ortak kullanım alanlarının salgın koşularına göre düzenlenmemesinin sebepleri nelerdir?
2. Türkiye Taşkömürü Kurumu madenlerinde işçilere uygun sayıda ve nitelikte maske dağıtılmamasının, dezenfektan kutularının boş kalmasının ve ortak alanlarda hijyen kurallarına uyulmamasının sebepleri nelerdir?
3. Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda çalışan işçilere yapılan Covid-19 testlerinin açıklanmasının beklenildiği 5 gün içerisinde virüs bulaşına maruz kalan Kurum çalışanlarının sayısını açıklar mısınız?
4. Salgın süresince Türkiye Taşkömürü Madenlerinde çalışan emekçilerin sayılarını aylık temelde açıklar mısınız?
5. Türkiye Taşkömürü Madenlerinde çalışan ve tanımlı akciğer hastalığı bulunan madencilerimizin sayısını açıklar mısınız?
6. Salgın süresince Türkiye Taşkömürü Madenlerinde çalışan kaç madenci Covid-19 pozitif çıkmıştır?
7. Salgın süresince Türkiye Taşkömürü Madenlerinde çalışan kaç madenciye Covid-19 testi yapılmıştır?
8. Salgın süresince Türkiye Taşkömürü Madenlerinde çalışan Covid-19 temaslısı kaç madenciye test uygulanmıştır?
9. Maden emekçilerimizin aşılamada önceliğe alınması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?