‘Zihnimize karakol kuruluyor’

‘Zihnimize karakol kuruluyor’
18 Ekim 2022 10:05

Kamuoyundaki tepkiler arasında TBMM’den geçen ‘sansür yasası’na uzmanlardan da tepkiler geliyor. Ceza Hukuk Profesörü Türkan Yalçın ‘Söylediklerim acaba nasıl anlaşılır diye bu kadar ince eleyip sık dokurken artık bu düzenlemeden sonra zihnimize karakol kuruluyor’ dedi. CHP’li Sibel Özdemir de yasanın, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde geriye gidişleri hızlandıracağını dile getirdi.

 

 

Kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen 7418 sayılı ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edildi. Toplam 40 maddeden oluşan kanunun 29. maddesi ise kamuoyunda en çok tartışma yaratan düzenleme oldu. Bu madde, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlığı altında yeni bir suç türü oluşturarak bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

 

Ceza hukuku profesörü olan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Yalçın, sansür yasasının 29. maddesini değerlendirdi. İnsanların düşüncelerini açıklayamadığını belirten Yalçın ‘’Ben, bir ceza hukuku hocası olarak, neyin suç olduğunu az çok bilen bir insanım. Buna rağmen ‘söylediklerim acaba nasıl anlaşılır’ diye bu kadar ince eleyip sık dokurken artık bu düzenlemeden sonra tamamen zihnimize karakol kuruluyor. Yani biz, kendi kendimize o sansürü uygulayacağız ‘ya böyle anlaşılırsa ya başımıza bir şey gelirse’ diye. Zaten böyleydi birçok durumda. Şimdi maalesef bu, daha da çok artacak.” dedi.
‘AB ÜYELİK SÜRECİMİZİ GERİYE GÖTÜRÜYOR’
CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir de ‘sansür yasası’ karşısında; Venedik Komisyonu, AKPM Denetim Komisyonu gibi kurumlardan gelen tepkilerle ilgili açıklama yaptı. Özdemir, “Ülkemizin bu tür eleştirilerle bir daha karşı karşıya kalmaması için, üyesi olduğum TBMM AB Uyum Komisyonu’nda bu yasa görüşülerek uluslararası kurumlar ya da uluslararası imzalamış olduğumuz sözleşmelere karşı bu mevzuatın uygun olup olmadığını denetleyebileceğimizi tavsiye ettik. Ancak önerimiz kabul görmedi. İşte bu durum, siyasi iktidarın aslında gündeminde gerçekten AB yasal mevzuatına uyum olmadığını bir kez daha göstermiştir. Yasalaşan sansür yasası AB üyelik sürecimizdeki geriye gidişleri hızlandıracak bir düzenleme olmuştur” dedi.