Zeytin üreticileri CHP’li vekile anlattı!

Zeytin üreticileri CHP’li vekile anlattı!
6 Ekim 2022 08:40

Türkiye’de 26 milyon ağaç ile ülke genelinde en fazla zeytin ağacına sahip olan ve sofralık zeytin üretiminin yüzde 30’unu üreten Manisa’da zeytin hasadı başladı.

 

 

Son bir yıl içerisinde başta mazot, gübre ve ilaç olmak üzere yüzde 200’ün üzerinde zamlanan girdi maliyetleri altında ezilen üretici, hasadın sıkıntılı başladığını belirterek isyan etti.

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar ilçesine bağlı Zeytinliova’da zeytin üreticilerini ziyaret ederek hem yaşadıkları sıkıntıyı hem de fiyat beklentileri dinledi.

 

 

‘FİYATLAR MALİYETİ KARŞILAMIYOR’
Zeytin hasadının kendileri için sıkıntılı bir şekilde başladığını söyleyen üretici Ayhan Uslu, piyasada zeytinin fiyatının şu anda 10 lira ile 13 lira arasında değiştiğini, bu fiyatların maliyetlerini bile karşılamadığını dile getirdi.

Hasat ettiği zeytinin yarısının parasının ameleye gideceğini söyleyen üretici Ayhan Uslu, şöyle dedi:

“Bizim için sıkıntılı bir süreç başladı. Bu yıl amele ile ortak çalışıyoruz. Geçen seni amele ücreti 140 lira iken, bu yıl 350 liraya çıktı. Mazot ise aldı başını gitti.

Şu anda zeytin fiyatı piyasada 10 ile 13 lira arasında değişiyor. Geçen sene zeytinin fiyatı 6,5-7 liraydı. Ama mazot fiyatı da 7 liraydı. Şimdi 25 lira olmuş mazot. Geçen seni bizim için iyiydi.”

 

 

‘AMELE PARASI İÇİN KREDİYE BAŞVURDUM’
Uslu, “Şimdi topladığım zeytinin bir tonunun parası ameleye gidecek. Geriye kalan 1 tonun parası ile ben mi geçineceğim, bankalara olan borcumu mu ödeyeceğim” dedi ve şöyle devam etti:

“Amele parasını ödemek için bankaya kredi başvurusunda bulundum. Artık bu işlerin içinden çıkamıyoruz.

Babama, ‘Gel, bütün mallarımızı satalım’. En azından bir yerde yevmiyeli ile çalışır kazanırız. Bu yıl ki zeytinin fiyatı en az 15 liranın üstünde olmalı ki en azından girdi maliyetlerimizi karşılayalım’ dedim. Bir çıkış yolu arıyoruz.”

 

 

‘PİYASA FİYATI ZARARA UĞRATACAK’
Bu yıl girdi maliyetlerinin artmasına karşın topladıkları zeytinin şu anki piyasa fiyatının kendilerini zarara uğratacağını söyleyen üretici İlhan Kıyak ise şöyle konuştu:

“Üreticinin hali bu sene fena durumda. Ne olacak işlerimiz bilmiyoruz. Girdi maliyetleri 2-3 kat artarken, topladığımız mahsulün fiyatı ona göre artmıyor. Ameli ücreti bile iki katına çıktı. Şu anda zeytini piyasadaki ortalama fiyatı 10 lira civarlarında. Ancak bizim beklentimiz 15 liranın üstünde olması. Yoksa bu sene üzümcü gibi zeytincide çok büyük zarar edecek.”

 

 

GEÇEN SENE BİR KİLO ZEYTİN SATIP 1,25 LİTRE MAZOT ALABİLİYORLARDI
Zeytin üreticilerinin sıkıntılarını dinleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, AKP iktidarının özellikle son 2 yılda uyguladığı yanlış tarım politikaları sebebiyle bir sona doğru çekildiğini ifade etti.

Bakırlıoğlu, geçen sene bir kilo zeytin ile 1,25 litre mazot alındığını ancak bu yıl bir kilo zeytin ile bir litre mazot bile alınamadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Bu yıl üretici 2 kilo zeytin satacak ki bir litre mazot alabilsin. Üzümcünün yaşadığı sıkıntıyı şimdi de zeytin üreticisi yaşıyor.

Bu sadece üzümde, zeytinde değil. Tarımsal üretimin her alalında bu sıkıntılar yaşanıyor. Bunun en büyük sebebi AKP iktidarının çiftçiyi bitirmek için uyguladığı yanlış tarım politikaları. Çiftçi üretmesin, Türkiye tarımsal üretimde dışa bağımlı kalmasını istiyorlar. Üreticiyi sona doğru çekiyorlar. Çiftçinin, üreticinin, yetiştiricinin mağdur olduğu son sezon olacak.

 

 

‘PARTİLER ÜSTÜ BİR TARIM POLİTİKASI’ İHTİYACI
İlk seçimde iktidara gelecek olan CHP, partiler üstü bir tarım politikasını uygulamaya koyacak. Bu sayede hem çiftçinin kazanacağı, hem de vatandaşın gıdayı ucuza tüketeceği bir sistem kuracağız. Tarım ve hayvancılık daha fazla desteklenerek üreticim maliyetleri düşürülecek ve zamların market fiyatlarına yansıması önlenecek.”

CHP’li Bakırlıoğlu açıklamasında son olarak, Ege Bölgesi’ndeki zeytin üreticilerinin bir an önce örgütlenerek Marmara Birlik gibi bir birlik kurması gerektiğini, bu şekilde piyasadaki fiyatlara hakim olabileceğini ifade etti.