Yurttaş Murdoch ve İngiltere’de Leveson basın soruşturması

Yurttaş Murdoch ve İngiltere’de Leveson basın soruşturması
8 Aralık 2012 10:55

14 Kasım 2011’den beri İngiltere’de Hakim Leveson tarafından yapılan basın ahlakının soruşturması sonuçları yayınlandı.

Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM


Türkiye’ye de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da ziyaret eden ve İhlas Holding’den Huzur Radyo Televizyon A.Ş. (TGRT) unvanlı şirketi satın alarak Fox TV’yi Türk izleyicilerle buluşturan basın kralı seksenlik Rupert Murdoch bu soruşturmada sorgulananların başını çekiyordu.


 
Profesör Roy Greenslade’in Guardian  için yazdığı bir makalede Murdoch’ın medya imparatorluğuna ait 175 gazetenin tamamının, Irak savaşını savunan haberler yaptığından bahseder. Yurttaş Kane, yönetmen Orson Welles’in bir zamanların basın kralı William Randolph Hearst’ün yaşamını anlatan ve eleştirmenler tarafından sinema tarihinin en iyi filmi diye düşünülür.   


 
1897’de Hearst, Kuba’dan telgraf çeken ve savaş çıkmayacağını bildiren bir foto muhabirine, şöyle bir telgraf çekmiştir. ‘Sen fotorafları yolla ben savaşı çıkarırım.’
İngiltere’de bu tür her türlü şeyi gazete satmak için mübah görenlerin çıkardıkları gazetelere lağım basını diyorlar.  

Murdoch’un gazeteleri başta olmak üzere bir çok gazetecinin binlerce meşhur kişinin ve de bir çok halktan sade insanın sansasyonel haber yapmak için telefonlarını dinlemesinin yavaş yavaş ortaya çıkması ve bunlardan birinin de 13 yaşında öldürülen bir kızın telefonu olması, bardağı taşıran son damla  oldu ve Leveson soruşturması açıldı. Polise 2006-7 de şikayetler olmuş ama polis  rüşvet aldığından ve gazete yöneticileriyle ahbap çavuş ve çıkar ilişkileri içinde olduklarından  ötbas etmişler, şimdi bu soruşturma sonucunda bile polisin suçu tam olarak göz önüne alınmadı. Hatta bu ilişkiler o kadar sarmaş dolaşmış ki, polis emekli ettikleri yaşlı bir atı Murdoch gazetesi yöneticisi Rebeka Brooks’a hediye etmişler o da komşusu olduğu başbakan Cameron’u bile o ata bindirmiş, neyse ki düşmemiş.  Başbakan bunu önce inkar etti ama sonra kabul etti. Ayrıca Murdoch bazı büyük televizyon ihalelerinde de bu ilişkileri kullanmış ama bunu yapan bakana bir şey olmadı hatta şu anda daha iyi bir mevkiye geldi. Ayrıca birbirlerinin  çocuklarını işe aldırmışlar vs. 



Sonuç olarak Hakim Leveson basının, basın tarafından kendini denetlemesinin başarılı olmadığını, bağımsız bir kurumun basını denetlemesi gerektiğini ve bunun da çıkarılacak kanunlarla desteklenmesini önerdi. Soruşturmayı açtıran başbakan Cameron buna basın özgürlüğünü kısıtlıyacağı için karşı çıkıyor. İngiltere’de yandaş basın yok, yandaş başbakanlar var. Basın kralı Murdoch’a kim yanaşırsa onun kısmeti açılıyor başbakan oluyor. Tony Blair, David Cameron ve Tayyip Erdoğan gibi.
 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı