Yurtiçi ve Yurtdışı Kaynaklı Olumsuz Haberlerin Silinmesi

Yurtiçi ve Yurtdışı Kaynaklı Olumsuz Haberlerin Silinmesi
24 Eylül 2021 15:18

Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı olumsuz haberlerin silinmesi için birkaç yol vardır. Ancak bu verilerin ve olumsuz haberlerin silinmesi için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Aşağıda belirtilen durumlarda internette unutulma hakkına başvuruda bulunmak mümkündür:

 

  • Dürüstlük kuralına uygun değilse
  • Veriler açık ve meşru değilse
  • Veriler toplanmasının dışında amaçlar doğrultusunda kullanılmışsa
  • Veriler güncel bilgileri içermiyorsa
  • Veriler yanlış ve eksik bilgileri içeriyorsa

Google Unutulma Hakkı Başvuru

Google gibi birçok arama motorunda artık unutulma hakkı bulunmaktadır. Unutulma hakkı, internette adınıza yapılan tüm haberlerin ve paylaşımların kaldırılmasıdır. Kişiler zaman içinde internette adına yapılmış haksız, yanlış veya rahatsız edici haberler ile karşılaşmak istemeyecektir. Bunun için yeni bir kanun çıkmıştır ve internet üzerinde unutulma hakkı vermektedir.

İnternet üzerinden unutulma hakkı ve yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı olumsuz haberlerin silinmesi için talepte bulunmak hangi arama motorundan rahatsızsanız o arama motoruna yapacağınız başvurudan geçmektedir. Arama motoruna gerekli sebeplerin ne olduğunu belirterek başvuru yapabilirsiniz ve bu başvuru sonucunda olumlu yanıt alırsanız hakkınızdaki tüm haberler silinmektedir. Ancak bu konuda uzman ve Türkiye’de uzun yıllardır profesyonel bir şekilde kesin sonuç odaklı çalışan Medyakoruma gibi itibar yönetim şirketlerden hizmet alabilirsiniz.

 Haber Kaldırma Dilekçesi

İnternetten haber kaldırma dilekçesi kişiye özel hazırlanmalı ve imzalanmalıdır. İnternetten haber kaldırmak için gerekli ve yeterli sebeplerin bulunduğuna dair kanıtlarınızın bulunması gerekecektir. Oldukça zorlayıcı görünen bu işlemler için bir bilişim uzmanı avukatı tutmak veya Medyakoruma gibi  profesyonel bir itibar yönetim şirketi ile çalışmak gerekecektir. Yapılan dilekçe ve başvuru sonucunda internette yer alan adreslerdeki haberlerin kaldırılması mümkündür.

5651 Sayılı Kanun

5651 sayılı kanun, son zamanlarda sıklıkla duyulan bir kanun ismidir. 5651 sayılı kanunun internet ortamı ile alakalı olması birçok kişi tarafından içeriğinin merak edilmesine yol açmıştır. 5651 sayılı kanunun internet ortamı, sosyal medya ortamı, internet sağlayıcısı gibi ortamlarda işlenen suçlar adına esas ve usulleri belirlemektedir.

5651 sayılı kanun oldukça etkili bir kanundur. Bu kanuna uymayan kişilere, firmalara ve benzeri 15 bin TL’den 100 bin TL’ye varan para cezası yaptırımı uygulanmaktadır. İlaveten 5651 sayılı kanunun kamu veya özel diye bir ayrıma yol açmaksızın herkesi ve her kurum ile kuruluşu kapsadığını belirtmek gerekmektedir. 5651 sayılı kanun sosyal medya yasası olarak da bilinmektedir.